Službene stranice grada Sinja

Sinjska alkaGospa sinjskaGradovi prijateljiProjekti Grada SinjaSavjetovanjaKrediti, potpore, sredstvaOdbor za prevenciju kriminalitetaSavjet mladihObavijesti o nepropisno odbačenom otpadu
  Traži

Program

Klapa Sinj

Već 30 godina Klapa Sinj poput izvora rijeke, ulijeva klapsku pjesmu u korito rijeke Cetine, a ona nošena snagom milijuna kapi vode s Dinare i Kamešnice, na svom putu od Sinja do Omiša oblikuje kanjon rijeke, i on oblikuje nju, prolazi Omišem i ulijeva se u naše Jadransko more. U tom čudesnom trenutku kad se pjesma dotiče s morem i širi cijelim svijetom, ona ne slabi nego kao za inat, postaje još jača, još izvornija, govoreći svima: Ja sam iz Hrvatske, ja sam iz Dalmacije, ja sam iz Zagore, ja sam iz Sinja! (I.M.)

Klapa Sinj utemeljena je 1982.g. od kada čuva i njeguje izvornu dalmatinsku  klapsku pjesmu i promovira hrvatsku glazbenu baštinu u Domovini i inozemstvu.
Stalan uspjeh kao rezultat upornog rada, te začudna stvaralačka darovitost glazbenog voditelja Mojmira Čačije, omogućili su da ovi majstori pjevači razviju prepoznatljiv način izvedbe i prilože naslijeđu neke nove skladbe.
Rezultati dugogodišnjega rada i predanosti klapskoj pjesmi mnogostruko su okrunjeni pobjedama na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih vrijedi izdvojiti:
-  18 odličja osvojenih na izvoru klapske pjesme, na «Omiškom festivalu»,
-  osvojeno prvo mjesto na međunarodnom festivalu u Veroni 1997.godine,
- osvojeno prvo mjesto za interpretaciju i ukupno drugo na međunarodnom Festivalu zbornog pjevanja u Pragu 1998.g,
- osvojeno prvo mjesto u konkurenciji između 65 sastava na  međunarodnom «a cappella» natjecanju  u talijanskom Bolzanu 2002. g.

- zadnji uspjeh Klape Sinj je nastup na 45. Omiškom festivalu u srpnju 2011.g. gdje je na večeri novih skladbi Klapa Sinj osvojila 1. mjesto-nagradu publike, a njen voditelj maestro Mojmir Čačija osvojio je 1. mjesto-nagradu žirija za najbolju pjesmu.

Klapa je uspješno gostovala diljem Hrvatske i Europe (Češka, Francuska, Italija, Mađarska, Njemačka, Portugal, Slovenija, Španjolska, Švicarska). Klapa je gostovala u travnju 2005. u Johanesburgu (J.Afrika), a u prosincu 2005.g. uspješno odradila turneju New York-Washington-Chicago(SAD). Klapa je sudjelovala i u projektu "Ne damo te pismo naša". U studenom 2007. godine klapa Sinj gostovala je u Beču(Austrija). Detaljan pregled rada Klape Sinj predstavljen je povodom proslave 25. godina osnivanja na svečanom koncertu u dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu 4. listopada 2007. godine.
Klapa Sinj dobila je prvu nagradu stručnog žirija na festivalu klapa "Jelsa od versa" u Jelsi 2015.g.

Klapa Sinj je do sada snimila 6 nosača zvuka i više zajedničkih, klapskih, glazbenih izdanja.
Repertoar Klape Sinj sadrži obilje različitih izvornih napjeva kao i novouglazbljenih dalmatinskih pjesama.
Dok ih slušamo, i mi osjećamo kako ljepota ljudskih glasova, tako posebnih i različitih, stvara začudan sklad.
Klapa Sinj uistinu dokazuje da čarolija glazbe može, makar za tren, učiniti ovaj svijet boljim.

U Klapi Sinj pjeva 11 pjevača:
- prvi tenor: Stipe Breko
- drugi tenor: Frano Filipović-Grčić, Dinko Šarić, Ivica Breko
- bariton: Boris Žanko, Mario Đidara, Mojmir Čačija
- bas: Ante Milun, Ivica Mastelić, Dario Sablić, Ivan Milun

Predsjednik: Ivica Mastelić
Glazbeni voditelj: maestro Mojmir Čačija
Adresa: Glavička 45, 21230 Sinj
Telefon: 098/778-092, 021/825-226
e-mail: klapasinj1982@gmail.com


Pogledajte i poslušajte Klapu Sinj na YouTube

Fotogalerija

Dubrovnik

Slime

ParisSlužbeni glasnikGradske komunalne odlukeZnačajni dokumentiGospodarska zona KukuzovacFotogalerijaNatječajiVažni linkoviZaštita i spašavanjeJavna nabavaPravo na pristup informacijamaProračunProstorno planska dokumentacija

Grad Sinj

Dragašev prolaz 24
21230 Sinj

Ured Gradonačelnice:
021/821-081

Radno vrijeme: 7,30 - 15,30
(pauza 11,00 - 11,30)

Stranke se primaju uz prethodnu najavu kod nadležnih pročelnika.

IBAN: HR36 2390 0011 8389 0000 3

Fax: 021/826-591

e-mail: info@sinj.hr

Pošalji upit