11. Festival marijansko – duhovne klapske pjesme Klape Gospi Sinjskoj
31. srpnja 2019.
Poziv za dostavu ponuda za radove „Uređenje igrališta uz crkvu u Čitluku“
31. srpnja 2019.

U vrevi masovne industrijske proizvodnje i brze hrane, posjetitelji Sinja i Cetinske krajine imaju priliku osvježiti se u oazi jedinstvenoga i tradicionalnoga na jubilarnom, 10. Sinjskom sajmu sela, koji će se održati od 2. do 3. kolovoza 2019. u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sinju.

Više od 30 izlagača iz Splita, Kaštela, Marine, Vrgorca, Zagorja i Cetinske krajine koji predstavit će i ponuditi najrazličitije proizvode, od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda našega sela i otoka. Kako bi se tradicijski zanati očuvali i otrgnuli neumoljivom zaboravu, za vrijeme održavanja sajma održat će se promocija tradicijskog lončarstva ručnoga kola iz Potravlja. Posjetitelji će imati priliku vidjeti kako nastaje glineno posuđe pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Ovaj tradicijski zanat Ministarstvo kulture nominiralo je za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Ministarstva svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice.

Važno je spomenuti i gotovo zaboravljenu vještinu izrade opanaka, jedine obuće koju su poznavali naši stari i koja im je vjerno i dugo služila u svim aktivnostima, koju će prezentirati Ljilja Vojković. Posjetitelji će se i sami okušati u njihovoj izradi i tako imati dragocjenu priliku približiti se i povezati s običajima našega kraja kroz autohtone proizvode i tradicijske zanate.

U sklopu sajma bit će organizirane brojne degustacije lokalnih proizvoda i jela (uštipci, arambaši). Posjetitelji će, pored izložbenoga i enogastronomskog dijela, moći uživati u zabavnom programu uz koncert grupe KOPITO, te nastupe brojnih udruga i kulturno-umjetničkih društava. Tako ćemo moći vidjeti nastupe Sinjskih mažoretkinja, KUD-a Cetina, KUD Krenica iz Gale, KUD-a Vrilo, Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja, URIG iz Otoka, KUD Dicmo, KUD Glavice i KUD Sinj, O.Š. Trilj, Kumpanije iz Smokvice i Kumpanije iz Blata.

Po prvi put na Sajam sela dolaze Kraljice Ljelje iz Gorjana – Đakovo. Slavonske kraljice (Ljelje), uprizoriti će mačevni ples djevojaka, koji je u tradicijskoj kulturi sjeverne Hrvatske povezan s pomičnim blagdanom Duhova. Proljetni ophod Slavonskih kraljica (Ljelja) upisan je 1966. godine kao hrvatska kulturna baština, a 2007. prepoznat je kao nematerijalna svjetska baština i 2009. upisan je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Pored plesa Ljelja, izvodit će se i ostala tradicijska kola, kao i klapsko pjevanje i rera, nekoć redovito izvođeni na dernecima.

Organizacijom Sinjskog sajma sela Turistička zajednica Grada Sinja omogućuje zainteresiranim građanima i posjetiteljima grada Sinja degustaciju i kupnju visokokvalitetnih tradicijskih domaćih proizvoda do kojih potrošači teško dolaze jer ih većina nije dostupna u trgovinama. Istovremeno, malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima s ruralnoga prostora grada Sinja i okolice te ostalih dijelova Hrvatske pomaže u promociji i prodaji njihovih proizvoda.