Održan okrugli stol „Život i djelo Marka Veselice“
11. listopada 2019.
logo_gradSinj_naslovna
Nastavak prekinute 25. sjednice Gradskog vijeća Grada Sinja
12. listopada 2019.

Dana 11. listopada 2019. godine u organizaciji Grada Sinja na Šetalištu Alojzija Stepinca upriličena je svečanost postavljanja i otkrivanja biste dr. Marka Veselice.

Uz obitelj Marka Veselice i predstavnike Grada Sinja, predvođene gradonačelnicom Kristinom Križanac, svečanom otkrivanju biste nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, zamjenik župana Splitsko – dalmatinske županije Luka Brčić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, zastupnik u Hrvatskom saboru Ante Sanader, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, saborski zastupnici Miro Bulj, Ivan Šipić i Branko Bačić, sinjski gradski vijećnici, načelnici i gradonačelnici bivše Općine Sinj, predsjednik Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukić, alkarski vojvoda Boško Ramljak, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Sinj fra Mirko Marić, sinjski gvardijan fra Ante Čovo te brojni drugi.

Okupljene je najprije pozdravila gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, koja je kazala:
“Danas posebno pozdravljam obitelj Marka Veselice kao i našeg premijera i sve ministre, zahvaljujem im se što su našli vrijeme da podijele s nama ovaj povijesni pečat kojim se odaje priznanje jednom zaista velikom čovjeku, Sinjaninu i Cetinjaninu“.


O životu i djelu Marka Veselice govorio je politolog Jakov Žižić, a pozdravnim riječima okupljenima su se obratili Ante Sanader i Luka Brčić.
Premijer Andrej Plenković u svom pozdravnom govoru kazao je kako je ovo veliki dan za Sinj, Dalmaciju, ali i cijelu Hrvatsku, dan kada se zahvaljujemo hrvatskom mučeniku, čovjeku koju je više od 11 godina proveo u zatvoru za ideju Hrvatske i slobode.
Nakon pozdravnih govora, kćerka pokojnog Marka Veselice Ines Kovačević, premijer Andrej Plenković i gradonačelnica Križanac Križanac zajedno su svečano otkrili bistu dr. sc. Marka Veselice, dok se kćerka Snježana Veselica Majhut obratila i zahvalila svima u ime obitelji.

Prethodno svečanosti otkrivanja biste, predsjednik Vlade Andrej Plenković u zgradi Gradske uprave sastao se s gradonačelnicom Kristinom Križanac. Tema razgovora je bila dobra suradnja Grada Sinja i Vlade na projektima koji su od ključne važnosti za Grad Sinj, prije svega projekt Aglomeracija Sinj, kao i prometna povezanosti Sinja.