GAJ LABERIJE PERISTIL
SPLIĆANI I GOSTI UŽIVALI U SPEKTAKULARNOM SUSRETU POVIJESNIH POSTROJBI
12. rujna 2022.
IVO DELONGA
Gradonačelnik Bulj nagradio Ivu Delongu: Nema ništa vrijednije nego darovati krv za drugoga
13. rujna 2022.
ZAŽELI

Održana je završna konferencija o projektu iz programa ZAŽELI – ‘Susjede brinu o susjedima – Faza II’. Na konferenciji je projektni tim predstavio ciljeve i elemente projekta, ciljane skupine, projektne aktivnosti te ostvarene rezultate.

Kroz projekt je zaposleno 60 žena u trajanju od 12 mjeseci koje su u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i pripadaju ciljanim skupinama. Time izbjegavaju rizik od siromaštva, pružaju usluge potpore, na području grada Sinja i općine Otok, krajnjim korisnicima koji su u nepovoljnom položaju čime potiču vlastitu socijalnu uključenost, kao i socijalnu uključenost samih korisnika.

Gradonačelnik Sinja, Miro Bulj je zaposlenicama udijelio uvjerenja o završenom osposobljavanju koje je ženama povećalo razinu znanja i vještina. Zaposlenice su nakon završetka projekta konkurentnije na tržištu rada u lokalnoj zajednici.

‘Projekt je iznimno kvalitetan i zaslužuje svaku pohvalu. Uključile ste se i pružile pomoć socijalno ugroženim građanima koji imaju poteškoće u svakodnevnom životu, tj. koji imaju nižu kvalitetu življenja. Vi ste im to omogućile i na tomu vam hvala. Uz tim koji je provodio ovaj projekt, zajedničkim snagama ste napravili ogroman iskorak u kvaliteti življenja krajnjih korisnika, naših ljudi. Grad Sinj je dao svoj maksimum u projektu, kao i ostali partneri projekta’, – na početku konferencije zaposlenicama kroz projekt obratio se Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

Projekt ‘ZAŽELI – Susjede brinu o susjedima Faza II’ Grad Sinj kao nositelj projekta provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područna služba Split, Centrom za socijalnu skrb Sinj, LAG –Cetinska krajina te općinom Otok, u kojem je 60 žena ciljne skupine vodilo skrb o minimalno 360 krajnjih korisnika u nepovoljnom položaju.

‘U Gradu Sinju je kroz projekt zaposleno 35 žena, a svaka je se brinula za po 6 krajnjih korisnika. U projektu je ukupno 210 krajnjih korisnika koji većinom imaju preko 65 godina, stariji su i nemoćni. Međutim, imali smo korisnike mlađe od 65 godina koji su imali posebne zdravstvene tegobe. Projekt je ovo na koji smo izrazito ponosni, drago mi je da je uspješno realiziran’ – poručila je Ana Pavić Ćurković, koordinatorica projekta u Sinju.

‘Općina Otok je kroz projekt zaposlila 25 žena koje brinu o 150 krajnjih korisnika. Svaka zaposlenica je kroz projekt brinula o 6 krajnjih korisnika i pružala im pomoć u osnovnim životnim potrebama. Cilj je bio omogućiti pristup zapošljavaju i tržištu rada ženama ciljane skupine 50 plus godina. Također, unaprijediti i osnažiti radni potencijal kod teže zapošljivih žena, kao i žena sa nižom razinom obrazovanja’, – istaknula je Marijana Laco, koordinatorica projekta za područje općine Otok.

Marijana Laco i Ana Pavić Ćurković

Zbog dugotrajne nezaposlenosti, žene su suočene s rizikom od siromaštva, socijalne isključenosti i diskriminacije u zajednicama. Zbog marginalizacije suočene su s preprekama pri uključivanju na tržište rada, te im je potrebna potpora u pristupu tržišta rada, stjecanje novih znanja i vještina, te povratak na tržište rada.

‘Bila sam dugo nezaposlena, radila sam povremeno neke poslove, ali nažalost, ništa značajno. Ovo iskustvo mi je bilo super, mnogo mi je značilo’, – rekla je Vedrana Ajduković, zaposlenica kroz projekt ‘Zaželi’.

‘Ne mogu vam to opisati, prezadovoljna sam iskustvom. Projekt mi je ‘došao’ u pravo vrijeme. Izuzetno sma zadovoljna. Nažalost, projekt sad završava, pa ćemo vidjeti kako dalje.’ – poručila je Neda Kulaš, zaposlenica kroz projekt Zaželi.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.438.900,00 kuna. Iznos bespovratnih sredstva iznosi 5.000 000,00 kuna, a sredstva su osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

‘Postigli smo cilj. Uključili smo žene u nepovoljnom položaju na tržište rada, odnosno njih 60. Uspješno su završile edukacije za razna zanimanja i još smo kroz ovaj projekt mislili na krajnje korisnike koji su teže pokretni. Nakon provedenog istraživanja, nabavili smo im opremu, kao što su štake, hodalice, štapove kako bismo im olakšali svakodnevicu’ – rekao je Ante Pavić, voditelj projekta Zaželi – Susjede brinu o susjedima Faza II.

Poboljšanjem kvalitete života, sprječavanjem socijalne isključivosti i povećanjem stupnja socijalizacije, bit će odgođena prijevremena institucionalizacija starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Poticanjem međugeneracijske solidarnosti, projekt je svojom realizacijom potakno sudionike u projektu na organiziranje sličnih aktivnosti u budućnosti.

PREUZETO: WWW.FERATA.HR