stožer civilne zaštite logo
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 12.7.2020.
12. srpnja 2020.
stožer civilne zaštite logo
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 13.7.2020.
13. srpnja 2020.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je, s obzirom na epidemiološku situaciju, donio Odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski, te Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika. Obje odluke primjenjuje se od ponedjeljka 13. srpnja 2020. godine, a kontrolu provođenja Odluka, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Odlukom o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih se uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za sljedeće kategorije osoba:

  • zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene
  • vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnike u javnom prometu
  • zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavaonicama
  • zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
  • te druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Odlukom o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika uvode se nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 na Email adresu: split112@civilna-zastita.hr dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti.

Isto tako povodom predmetnih odluka, HZJZ objavio je nove upute i preporuke, koje se tiču načina prelaska državne granice, kao i organizacije okupljanja na kojima je predviđeno okupljanje 100 i više sudionika.

Predmetne Akte možete pogledati ispod ove objave.