logo_gradSinj_naslovna
OTVARANJE PRVE GRADSKE SPORTSKE DVORANE
17. listopada 2018.
Prijam Sinjskih mažoretkinja nakon uspjeha na Europskom prvenstvu u Poreču
18. listopada 2018.

Turistička zajednica grada Sinja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i ove godine organizira edukativnu radionicu ”Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja”.
Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja od 2013. ima status nematerijalnog kulturnog dobra, a Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nominiralo ga je za zaštitu UNESCO-a.
Umijeće izrade glinenog posuđa na ovaj način do danas se sačuvalo samo u selu Potravlje u općini Hrvace i to u dvije obitelji – Jure Knezovića, u kojoj danas posuđe izrađuju njegovi sinovi Ivan i Pile, te onoj Jurina brata Dušana Knezovića.
Od iznimne je važnosti sačuvati ovaj segment naše tradicijske kulture i omogućiti mu nastavak života prenošenjem tog umijeća na mlađe naraštaje. Turistička zajednica grada Sinja, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, upravo s tim ciljem održava radionice Tradicijskog lončarstva ručnoga kola iz Potravlja.
Valja istaknuti kako je Turistička zajednica grada Sinja na 4. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova u Solinu, u ožujku 2018. dobila nagradu Plautilla u kategoriji Najbolji kulturno turistički proizvod upravo za edukativnu radionicu „Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja“.
Ovogodišnja radionica biti će održana 19. listopada (petak) u 18:00 sati u prostorijama galerije „Sikirica“ na 3. katu. Voditelj radionice i ove godine biti će gospodin Ivan Knezović, koji je među posljednjim majstorima ovog tradicijskog zanata. Polaznici radionice, ukoliko žele, moći će se i samostalno okušati u izradi glinenih posuda uz stručnu pomoć gospodina Ivana Knezovića.
Za sve polaznike pripremili smo prigodne suvenire koji će biti podijeljeni po završetku radionice.
Svi zainteresirani mogu svoje prijave poslati na e-mail: info@visitsinj.com ili se prijaviti na broj telefona 021/826-352 do četvrtka u 12:00 sati.
Sudjelovanje na radionici je besplatno, a broj sudionika je ograničen.