logo_gradSinj_naslovna
NATJEČAJ ZA PRODAJU ZEMLJIŠTA U GZK – SINJ
2. kolovoza 2018.
logo_gradSinj_naslovna
Financiranje kupnje obveznih radnih bilježnica za školsku godinu 2018./2019.
3. kolovoza 2018.

U organizaciji Turističke zajednice grada Sinja i uz potporu Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta, Grada Sinja i Splitsko dalmatinske županije, od 2. do 4. kolovoza 2018. na Trgu dr. Franje Tuđmana održat će se 9. Sinjski sajam sela.
Na Sajam je pozvano više od 40 izlagača iz Splita, Kaštela, Marine, Vrgorca, Zagorja i Cetinske krajine, koji će prezentirati i ponuditi najrazličitije proizvode, od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda našega sela i otoka.
Kako bi se tradicijski zanati očuvali i otrgnuli neumoljivom zaboravu, za vrijeme održavanja sajma održat će se promocija tradicijskog lončarstva ručnoga kola iz Potravlja. Posjetitelji će imati priliku vidjeti kako nastaje glineno posuđe pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Ovaj tradicijski zanat Ministarstvo kulture nominiralo je za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice. Važno je spomenuti i gotovo zaboravljenu vještinu izrade opanaka (Ljilja Vojković) i drvenih alata (Jozo Bešlić).
Posjetitelji će se i sami okušati u njegovoj izradi i tako imati dragocjenu priliku približiti se i povezati s običajima našega kraja kroz autohtone proizvode i tradicijske zanate.
U sklopu sajma bit će organizirana i degustacija vinâ, i to naših sinjskih – hrvaštine i maraštine – lokalnoga proizvođača OPG-a Mažurin, kao i besplatno dijeljenje naših gastronomskih delicija – sinjskih arambaša i uštipaka, ali i medni obrok. Cetinska krajina zbog bogatstva biljnog svijeta iznimno je pogodna za ispašu pčela. Na radost brojnih uzgajivača rezultat je med visoke kvalitete kojim će se osladiti i naši gosti.
Posjetitelji će, pored izložbenoga i enogastronomskog dijela, moći uživati u zabavnom programu uz nastupe brojnih udruga i kulturno-umjetničkih društava. Tako ćemo moći vidjeti nastupe Sinjskih mažoretkinja, KUD-a Cetina, KUD-a Vrilo, Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja i HKUD-a Peruća. Izvodit će se tradicijska kola, kao i klapsko pjevanje i rera, nekoć redovito izvođeni na dernecima.