HDZ-ovim lažima nećete otupiti oštricu naše borbe za interese naroda
21. veljače 2025.
Smotra mačkara Cetinskog kraja
23. veljače 2025.

Ekipa ‘Pršutoreznica Delikatese’ pobjednik je jubilarne 20. Tripicijade koja je održana jučer poslijepodne u Sinju, pod velikim šatorom na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Natjecanje u spremanju mnogima omiljenog domaćeg jela – tripica, održano je u sklopu Krnjevalskih dana u organizaciji Grada Sinja i sinjske Krnjevalske udruge, s ciljem očuvanja i promocije ove autohtone sinjske delicije. I ove su se godine na Tripicijadi okupili vrsni kuhari i ljubitelji dobre hrane, ukupno 27 ekipa iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje su brojale od 3 do 7 članova.

Ocjenjivački žiri, kojeg su činili Dijana Brajević, predsjednica, Marija Vučković, Mirko Križanac i Mirko Šimac, nije imao lagan posao.

‘Posao je zaista bilo težak. Bilo je zaista gusto, jer je svih 27 ekipa sjajno skuhalo tripice. Stvarno su sva jela bila fenomenalna, no ukupan zbroj bodova žirija doveo nas je do našeg ‘delikatesnog’ pobjednika.  Nijanse su odlučivale, boja, miris, okus, sve te komponente smo ocjenjivali’, kazala nam je članica ocjenjivačkog žirija Marija Vučković.

Peteročlanu pobjedničku ekipu ‘Pršutoreznica Delikatese’ činili su Bože Poljak, Mladen Barać, Miljenko Barać, Željko Barać i Zlatko Milošević.

Mi se natječemo tu već desetak godina. Već smo jednom pobijedili na Tripicijadi, ali nije bitno osvojiti, bitno je sudjelovati, ali lipo je kada dođeš i pobijediš, jer se baš potrudimo. Ove godine smo mi prvi, a mogao je biti bilo tko, jer su sve to bile lijepe tripice. Čestitam svojoj ekipi. Nema tu neke tajne. Uvijek radimo da ništa od tih sastojaka ne odudara, da bude sve podjednako, da se svaki okus jednako osjeti. Ove godina nam je to uspjelo. Dobili smo oko tri kilograma tripica i bilo je nekih petnaestak porcija. Odmah se sve razgrabilo, nestalo i baš mi je drago kada vidim praznu teću’, kazao nam je vođa pobjedničke ekipe Bože Poljak.

Drugo mjesto osvojila je ekipa Hvar, a treće Čapljina-Mostar.

Maštar od kužine i Krnjevala Žarko Romac Žare podsjetio je zašto su Sinjani prije 20 godina krenuli s organizacijom Tripicijade.

U Sinju se uvijek dobro marendavalo, a tripice su bile naša omiljena marenda, od kada je svita i naroda i u kućama i u gostionama. Svaka tradicija je važna. Drago mi je da svake godine imamo sve više i više ekipa. Ove godine su nam došle ekipe iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Najbrojnija je ekipa iz Garešnice koja ima sedam članova. Činjenica je da ista ekipa nikada nije dva puta za redom osvojila prvo mjesto, jer ne možete uvijek isto kuhati, uvijek pogoditi sve te dože, ali to nije ni bitno. Bitno je sudjelovati. Nema tu neke tajne, o tripicama je sve već otkriveno. Zavisi samo koje količine kuhate. Naši stari kažu da je uvijek bolje kuhati veće količine, da je slađe’, kazao je Žare.

Sinoćnju dobru zabavu, koja se nastavila do kasnih noćnih sati, ‘Krnjevali’ su iskoristili kako bi od gradonačelnika Mira Bulja preuzeli ključeve Grada, uz obećanje da će do kraja poklada ‘počistiti’ gradsku blagajnu.

Dio atmosfere s 20. Tripicijade pogledajte u fotogaleriji Petra Malbaše: