STOŽER CZSDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 25.9.2021.
25. rujna 2021.
STOŽER CZSDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 26.9.2021.
26. rujna 2021.

Grad Sinj ove se godine pridružio zajedničkoj, jednodnevnoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada, najvećem ekološkom volonterskom projektu u Hrvatskoj, koji se organizirana u sklopu Svjetskog dana čišćenja.

Brojnim volonterima na terenu pridružio se i gradonačelnik Sinja Miro Bulj, koji je najavio da će se slične akcije na području Grada Sinja organizirati i ubuduće, neovisno o akciji ‘Zelena čistka’.

U akciju su uključeni djelatnici ‘Čistoće Cetinske krajine’, JVP Sinj i DVD Sinj, HGSS, planinari, BIOM, Turistička zajednica Grada Sinja, učenici OŠ Ivana Mažuranića Han i brojne udruge s područja Grada Sinja.

Više od 100 volontera čistilo je divlja odlagališta na području rijeke Cetine, od Panja do Despotuše, Sutine, vodospreme na Radošiću, Brekina Gora – Izvor Bukva i aerodroma na Piketu.

Sinjski volonteri u akciji koja je trajala od 9 do 13 sati prikupili su više od 50 tona raznog otpada.

Cilj nacionalne kampanje, koja se održava desetu godinu za redom, a prvi put u Sinju je podizanje svijesti građana Hrvatske o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada. o njihovim zdravim navikama, čišćem okolišu i aktivnom pristupu rješavanja problema.

Poruka ovogodišnje ‘Zelene čistke’ je da čišćenjem vlastitog kutka okoliša, zajedničkim snagama, budimo svijest o utjecaju čovjeka na okoliš te važnost odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje, našeg zajedničkog dobra.

Gradonačelnik Miro Bulj zahvalio se svima na pruženoj potpori i pomoći prilikom organiziranja uklanjanja smeća s divljih deponija u Sinju te u skoro vrijeme najavio nove akcije čišćenja, ali i strože mjere za one koje onečišćuju prirodu.