Gradonačelnik Miro Bulj čestitao Međunarodni dan sestrinstva
12. svibnja 2024.
Gradonačelnik Bulj o prometnoj nesreći u Sinju u kojoj su poginuli ilegalni migranti
16. svibnja 2024.

Gradonačelnik Miro Bulj prisustvovao je svečanoj svetoj misi u čast i spomen na svetog Leopolda Mandića, zaštitnika crkve u Karakašici, vjernika ovog mjesta i Donjeg Suhača.

Svečano misno slavlje predvodio je sinjski župnik fra Antonio Mravak. Misno slavlje je započelo pučkim napjevima i litanijama posvećenim svetom Leopoldu, a samo slavlje su uveličali vjernici i predstavnici kulturno umjetničkih društava obučeni u narodne nošnje našeg kraja.

Leopold Bogdan Mandić  rođen je u Herceg Novom, 12. svibnja 1866., a preminuo u Padovi, 30. srpnja 1942. Bio je hrvatski katolički svećenik, kapucin i poznati ispovjednik. Svetac je Katoličke Crkve. Spomendan mu je 12. svibnja. Zaštitnik je onkoloških bolesnika.

Djelovao u Veneciji te je bio gvardijan u Zadru. Kasnije je bio ispovjednik u Bassanu, te vikar u Kopru.

Početkom Prvoga svjetskog rata nije htio primiti talijansko državljanstvo pa je kao stranac iz neprijateljske države interniran zbog političkih razloga u južnu Italiju: od rujna 1917. godine kod Kapucina u Tori (Caserta), zatim u Noli (Napulj) i Arienzu (Caserta). Nakon toga se vraća u Padovu gdje je djelovao do kraja života.

Redovništvo mu je bilo obilježeno ispovjedničkom službom; dnevno je znao ispovijedati i po deset sati. Prije smrti prorekao je da će kapucinski samostan i crkvu u Padovi pogoditi bombe. Ipak, prilikom bombardiranja njegova ispovjedaonica je ostala netaknuta. Umro je 30. srpnja 1942. Padovi.

Nakon smrti pokopan je na gradskome groblju u Padovi, odakle je 1963. njegovo neraspadnuto tijelo preneseno u kapucinsku samostansku crkvu sv. Križa. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetim na Trgu sv. Petra u Rimu 16. listopada 1983. tijekom Šeste biskupske sinode, s temom Pomirenje i pokora u poslanju Crkve, pred oko 400 biskupa i 150 tisuća vjernika te na petogodišnjicu svojega papinstva.

Nakon misnog slavlja održan je i domjenak za sve prisutne.