SINJ
Obavijest Gradskog izbornog povjerenstva
11. svibnja 2023.
4. IZVANREDNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA SINJA
11. svibnja 2023.

U Sinju su jučer počeli 5. Dani cikloturizma, jedina i najveća konferencija u Hrvatskoj posvećena razvoju ove važne, održive, rastuće i iznimno vrijedne grane turističke industrije.
Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj pozdravio je sve prisutne na konferenciji i istaknuo kako je razvoj infrastrukture iznimno važan za razvoj cikloturizma.


„Grad Sinj će pružiti podršku i sam sudjelovati u izradi projekata kako bi se infrastrukturno osnažili te tako utjecali i na razvoj cikloturizma kako bi se i Sinj što prije razvio u uspješnu cikloturističku destinaciju.“
Dogradonačelnik Sinja Denis Bobeta predstavio je rad biciklističkog kluba „Vlaji“ čiji je i sam član te je naglasio brdski biciklizam kao jedan od velikih potencijala našega kraja. Istaknuo je kako je njihov klub uspješno organizirao 10 biciklijada koje su okupljale i do 200 sudionika:
“Bilo je tu dosta ozbiljnih bike profesionalaca kao i onih koji voze samo turistički. Biciklijada prolazi oko 70% asfaltne podloge, dok je 30 % makadamske, a dužina cjelodnevne rute iznosi 85 km. Vozi se po predivnim terenima i zanimljivim predjelima tako da je interes biciklista sve veći. Ono što je važno napomenuti da su članovi Kluba i licencirani vodiči te su kao takvi imali kontakt s lokalnim turističkim djelatnicima što je i dokaz promišljanja o cikloturizmu kao vrlo važnom potencijalu Sinja“, rekao je dogradonačelnik Bobeta.


Dani cikloturizma u Sinj doveli su brojne dionike razvoja ovog sve važnijeg segmenta turističke industrije. Trodnevna konferencija okuplja predstavnike institucija, ministarstava, sustava turističkih zajednica, agencija, ponuđača usluga i popratnih proizvoda te stručnjaka za promociju, marketing i branding, ali i inozemne subjekte koji Hrvatsku otkrivaju europskom cikloturističkom tržištu.
Osnovna tema konferencije su razvojne mogućnosti koje cikloturizam pruža turistički manje aktivnim regijama. Nika Vrandečić Banac, ispred inicijatora konferencije, udruge Trail, kaže da Dalmatinska zagora ima sjajne predispozicije da se razvije u sadržajno bogatu i veoma uspješnu cikloturističku destinaciju.
Konferencija se svake godine održava u drugoj destinaciji, a ove godine domaćini su grad Sinj i općina Dugopolje, koji s ostalim dionicima ubrzano rade na razvoju cikloturističke ponude i infrastrukture. Turističke zajednice s područja Dalmatinske zagore – splitskog zaleđa u suradnji i podršku Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, već dvije godine intenzivno surađuju na projektu razvoja cikloturizma.