Delegacija Grada Sinja na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.
18. studenoga 2022.
Video: Sinjani za Vukovar
19. studenoga 2022.

Škabrnja se danas prisjeća žrtava masakra koji se dogodio na današnji dan, 18. studenog 1991. godine.

Prije 31 godinu nad stanovnicima toga mjesta, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, mučki zločin počinili su pripadnici bivše JNA, srpskih paravojnih postrojba SAO Krajine i dobrovoljnih skupina iz Srbije i BiH.

Mučki su ubijena 43 civila i 15 hrvatskih branitelja.

U Domovinskom ratu u Škabrnji je ubijeno 56 civila, a poginulo je i 25 branitelja iz toga mjesta. Nakon rata još je šestero mještana poginulo od minsko-eksplozivnih sredstava.

Program današnjeg obilježavanja započeo je okupljanjem na zapadnom ulazu u mjesto na početku Ulice 18. studenog 1991, a nastavio komemorativnim programom i Kolonom sjećanja – Hodom do obilježja masovne grobnice.
U koloni sjećanja bila je i delegacija Grada Sinja, brojni članovi udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i mnogi žitelji Cetinskog kraja.


Misu za domovinu i poginule u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je nadbiskup zadarski Želimir Puljić, a obilježavanje na žrtvu Škabrnje završeno je polaganjem vijenaca na središnjem križu kod spomen obilježja.
Paljenjem svijeća, počast žrtvama Škabrnje ispred Grada Sinja odali su zamjenik gradonačelnika Grada Sinja Denis Bobeta, gradski vijećnici Ivan Blajić i Toni Jurić-Šolti te Dujo Boko.