logo_gradSinj_naslovna
Nisu uspjeli pokušaji konstituiranja Vijeća mjesnog odbora Sinj i Vijeća mjesnog odbora Glavice
4. srpnja 2019.
logo_gradSinj_naslovna
Konstituirana Vijeća mjesnog odbora Suhač i Jasensko
5. srpnja 2019.
logo_gradSinj_naslovna

Prema analizi koju je za razdoblje studeni 2018. – ožujak 2019. proveo Institut za javne financije, Grad Sinj je za proračunsku transparentnost ocijenjen ocjenom 4.

Ocjene su ekvivalent broja proračunskih dokumenata koje su jedinice lokalne samouprave objavile na svojim službenim mrežnim stranicama.

Najviša moguća ocjena je 5 – za objavu svih propisanih dokumenata: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna 2017., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna 2018., prijedlog i izglasani proračun te proračunski vodič za građane 2019. godine. Najnižu ocjenu 0 dobile su JLS koje nisu objavile niti jedan od navedenih dokumenata.

Premda se nalazi u skupini 17 županija koje su objavile svih 5 propisanih ‘županijskih’ dokumenata, Splitsko-dalmatinska županija je po ukupnoj prosječnoj transparentnosti proračuna svih JLS s područja županije na posljednjem mjestu s ocjenom 3,1. To je prvenstveno posljedica izrazito niske ocjene transparentnosti splitsko-dalmatinskih općina koja iznosi 2,7 u odnosu na nacionalnih 3,8.

Iz Instituta za javne financije napominju kako sama objava čak i svih pet traženih dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, već se smatra tek prvim korakom ka višim razinama proračunske transparentnosti koja će građanima omogućiti participaciju u lokalnim proračunskim procesima.

Cjelokupnu analizu Instituta možete pogledati na priloženoj POVEZNICI.