logo_gradSinj_naslovna
Grad Sinj otvara savjetovanje s javnošću oko prijedloga Programa javnih potreba u razvoju civilnog društva Grada Sinja za 2020. godinu
18. veljače 2020.
logo_gradSinj_naslovna
OBAVIJEST
21. veljače 2020.

Dana 19. veljače 2020. godine u 13 sati u srcu Munchena na Karlsplatzu započeo je nastup i defile Gradske glazbe Sinj, sinjskih alkara i alkarskih momaka. Svečanu povorku ulicama Munchena predvodili su gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac, tajnik VAD-a Ivan Nasić, dožupan Splitsko- dalmatinske županije Luka Brčić, genaralni konzul RH u Munchenu Vladimir Duvnjak, direktor HTZ-a Kristjan Staničić, direktorica HTZ-a u Munchenu Nera Miličić, direktorica TZ Sinj Monika Vrgoč i mnogi drugi.
Ponosni alkari praćeni zvucima sinjskih glazbara krenuli su prema Odeonsplatzu, središnjem trgu koji je glavni orijentir u gradu, a prepun je zanimljivih i povijesno značajnih atrakcija, nakon kojeg su se uputili prema glavnom munchenskom trgu Marienplatzu, gdje su ih pozdravljali oduševljeni prolaznici. Alkari su pobudili veliki interes, ne samo Bavaraca, već i mnogobrojnih turista koji se nalaze u Münchenu. Posebno su Alkarima bili oduševljeni mnogobrojni Hrvati u Münchenu koji su ih s ponosom prepoznali i slikali se s njima.
Nakon mimohoda kroz središte grada, generalni konzul Vladimir Duvnjak poveo je alkare, predvođene gradonačelnicom Grada Sinja, Kristinom Križanac i glavnim tajnikom Viteškog alkarskog društva Ivanom Nasićem, u pratnji direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića i direktorice ureda Hrvatske turističke centrale u Münchenu, Nere Miličić u Vijećnicu grada Münchena gdje ih je primila dr. Evelyne Menges, gradska vijećnica i zamjenica predsjednika gradske frakcije CSU-a u Gradskom vijeću. Menges je pozdravila goste u ime gradonačelnika Dietera Reitera istaknuvši kako Hrvatsku i Bavarsku i grad München povezuje europska kulturno-povijesna baština. Generalni konzul zahvalio se na gostoprimstvu i ukazanoj mogućnosti da se Alkari predstave defileom kroz samo središte grada gdje su bili prava atrakcija. U razgovoru s gradonačelnicom Sinja razmotrene su mogućnosti kulturne i turističke suradnje Sinja i Münchena. Uslijedilo je razgledavanje izložbe hrvatskih fotografa u galeriji Kuntshalle, nakon kojeg je održan i prijem u generalnom konzulatu RH u Munchenu.
Za danas je predviđeno sudjelovanje Sinjana i prezentacija kulturne baštine Grada Sinja na turističkom sajmu f.re.e.
Turistički sajam f.re.e. najveći je i najposjećeniji turistički sajam u Bavarskoj za široku publiku te je ujedno jedan od najvažnijih sajmova putovanja i aktivnog odmora u Njemačkoj i Europi. Tržište Njemačke jedno je od najvažnijih emitivnih tržišta za hrvatski turizam s kojega se ostvaruje najveći turistički promet.