STOŽER CZSDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 26.8.2021.
26. kolovoza 2021.
STOŽER CZSDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 27.8.2021.
27. kolovoza 2021.

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj danas je sudjelovao u programu obilježavanja stradanja civilnih žrtava Kijeva u Domovinskom ratu, koje je održano kod centralnog križa “Raspeti kijevski Krist” ispred crkve sv. Mihovila u Kijevu.


Prethodno je položio vijenac i zapalio svijeću kod spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju Frani Juriću Arambašiću u naselju Ćulumi kod Kijeva.
Podsjetimo, Kijevo je prvo mjesto u Hrvatskoj koje je napala tzv. JNA i tijekom koje je prvi puta upotrijebljena avijacija i sredstva zabranjena međunarodnim konvencijama. Za vrijeme velikosrpske okupacije Kijeva ubijeno je 14 civila i tri branitelja.
Kijevo je prije okupacije godinu dana živjelo u potpunom okruženju barikadama odsječeno od ostatka Hrvatske, a nakon okupacije potpuno je razrušeno. Ispred tamošnje crkve kod križa položeni su vijenci te je održana komemoracija u sjećanje na sve stradale Kijevljane.
U obilježavanju 30. godišnjice stradanja civilnih žrtava u Domovinskom ratu sudjelovao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ite drugi visoki državni dužnosnici.