STEPENIŠTE
Izgrađeno stepenište kod OŠ Marka Marulića
28. rujna 2021.
STOŽER CZSDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 29.9.2021.
29. rujna 2021.
vrtić glavice

Vijećnici sinjskog Gradskog vijeća danas su jednoglasno prihvatili Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Gradu Sinju za provedbu ulaganja u Projekt „Rekonstrukcija zgrade dogradnjom i nadogradnjom u svrhu realizacije projekta dječjeg vrtića u Glavicama“.

Sjednici je nazočilo 16 od 19 sinjskih gradskih vijećnika kojima je na 2. izvanrednoj tematskoj sjednici vijeća predstavljen projekt rekonstrukcije i nadogradnje novog vrtića u Glavicama koji će Grad Sinj kandidirati na Natječaj EU za provedbu tipa operacije 7.4.1 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

Gradonačelnik Miro Bulj na početku sjednice je rekao kako je Grad Sinj napravio projekt novog vrtića na postojećoj derutnoj građevini u Glavicama koja će se prenamijeniti u moderni dječji vrtić.


Istaknuo je kako je zgrada trenutno zapuštena, neopremljena te će se provedbom projekta rekonstruirati i nadograditi, opremiti rasvjetom, elektro opremom, namještajem, sanitarijama i potrebnom opremom za rad dječjeg vrtića te opremljenim vanjskim igralištem, a završetkom projekta dobit će se dječji vrtić za dvije skupine: jasličke i dječje s ukupnim kapacitetom 62 djece od kojih će dvije skupine biti jasličke, a ostale vrtićke dobi.
Gradonačelnik je dodao kako će stvaranje novih radnih mjesta biti izravan rezultat provedbe projekta u novom vrtiću gdje će zaposlenje naći 8 odgajatelja i 2 spremačice.

Sveukupna vrijednost ovoga projekta iznosi 8.220.158,06 HRK, a 90 posto sredstava financirat će Europska unija. Ako se ovaj projekt odobri predviđeni početak provedbe projekta je 1. mjesec 2022. godine.


Projekt novoga vrtića prezentirala je Ivana Ivić Žarko iz arhitektonskog „Super ureda d.o.o“ iz Splita zajedno svojim kolegicama arhitekticama Tamarom Lukić i Sarom Jovanović-Marušić.

Ivić Žarko je u prezentaciji novog vrtića, među ostalim, istaknula kako je Projektom predviđeno korištenje obnovljivih izvora energije u sustavu grijanja na dizalice topline. Na objektu su predviđena 2 VRF mini sustava, po jedan za svaku etažu te kazala kako je riječ o specijalnim sustavima za hladnije predjele, tzv. ”cold region”. Odabrani sustav reverzibilnih dizalica topline „zrak – zrak“ te kako to daje dodatnu vrijednost cijelom vrtiću.

Mostova vijećnica Gabrijela Putnik Vučković zahvalila se kolegicama, jer kako je rekla, sama je projektant i zna koliko su malo vremena imali da projekt dovedu do kraja te kako drži da je projekt odlično napravljen i da je svjesna koliko je neprospavanih noći za njima kako bi se koncept predstavio vijećnicima.

Mostov Toni Jurić Šolto zahvalio se gradonačelniku Miru Bulju koji je po njegovim riječima više napravio za Glavice u sto dana nego svi njegovi prethodnici . Ostali vijećnici nisu postavljali pitanja niti tražili dodatna objašnjenja.

Gradonačelnik Miro Bulj u nekoliko navrata je pohvalio sve one koji su pridonijeli realizaciji ovoga Projekta: Ivi Žarku i cijelom Projektnom uredu Super ured d.o.o iz Splita, LAG-u Cetinska krajina, Mati Paštaru iz JU RERA, geodetu Anti Šušnjari iz tvrtke Geostart d.o.o. i svima koji su doprinijeli da se ovaj Projekt realizira na ovakav način.