Obavijest o odabiru najpovoljnije ponude
26. listopada 2021.
SICHEM d.o.o.
Potpisan ugovor s tvrtkom SICHEM d.o.o.
26. listopada 2021.
SIKIRICA

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj sa suradnicima održao je sastanak s akademskim kiparom Stipom Sikiricom.

Stipe Sikirica izvijestio je gradonačelnika o nizu problema s kojima je suočen rad Galerije Sikirica od samog početka kada se odlučio darovati svoj cjelokupni umjetnički opus Gradu Sinju, te istaknuo kako je potrebno izgraditi samostalnu ustanovu za smještaj njegove ostavštine.

Sikirica je osim javnih skulptura, svoj cjelokupan umjetnički opus darovao Gradu. Nažalost, nikada nije dobio “kuću” za svoje umjetnine. Kako je sam rekao, iznimno je razočaran činjenicom, što je privremeno rješenje (smještaj Galerije u Alkarske dvore) postalo dugoročno (već 10. godina). Sikirica je u nekoliko navrata ukazivao na neadekvatnost postojećeg prostora u Alkarskim dvorima s obzirom na veličinu njegove donacije, kao i depoa.

Sastanak u uredu gradonačelnika Grada Sinja, prvi je u nizu kojim će se pokušati trajno riješiti postojeći problemi, te tako, u ime svih građana, zahvaliti se ovom velikom umjetniku i čovjeku.

Na ovu temu voditeljica Galerije, Dragana Modrić rekla je kako je iznimno zadovoljna razgovorima i nastojanjima Grada da se Galerija premjesti u adekvatne prostore. Novi prostor omogućio bi prezentaciju Sikiričinog rada na način kako zaslužuje i u skladu sa svim muzeološkim standardima, kao i, što je jako važno, dobio prostor za depo, kojeg sada nažalost nema, rekla je Modrić.

Tako Galerija bi mogla primiti ostatak donacije, što do sada nisu bili u mogućnosti zbog nedostatka prostora.

Gradonačelnik Bulj je rekao kako Grad Sinj podupire težnje Stipe Sikirice i voditeljice Galerije da se iznađe rješenje za trajni smještaj, te je istaknuo da se već radi u tom smjeru.

Stipe Sikirica zahvalio se gradonačelniku na ukazanom razumijevanju i izrazio zadovoljstvo ponuđenim rješenjima, nakon čega su razmijenili i prigodne poklone.