PRANJE ULICA
Počinje pranje ulica u Sinju
7. lipnja 2022.
ANKETA
ANKETA O POTREBAMA MLADIH U RURALNIM SREDINAMA CETINSKE KRAJINE
8. lipnja 2022.
1. GODIŠNJICA

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj danas je na konferenciji za novinare, koja je sazvana na 1. godišnjicu od početka obnašanja dužnosti gradonačelnika, izvijestio je o aktivnostima koje je sa svojim kabinetom provodio na realizaciji projekata u posljednjih godinu dana, iz domene upravljanja imovinom, prostornog uređenja, zaštite okoliša, potpora poljoprivrednicima i poduzetnicima, infrastrukturnih projekata na području Grada Sinja, prometnih aktivnosti, projekta „Sinj u sridu“, programa za mlade i drugih.

Kao najznačajniji i povijesni projekt, koji je krenuo upravo zbog njegova angažmana s resornim ministarstvom, istaknuo je projekt Aglomeracije Sinj vrijedan nešto manje od pola milijarde kuna kojim će se, među ostalim priključiti 8 827 novih stanovnika na sustav odvodnje otpadnih voda i 18 753 stanovnika (postojećih korisnika) na poboljšani sustav javne vodoopskrbe na području grada Sinja i okolice. Podsjetio je i kako je Grad uložio 380.000,00 kn za novi rotor na ulazu u grad.

Sinjski gradonačelnik napomenuo je kako da je uveo aplikaciju Transparentan Sinj na kojoj svi građani mogu vidjeti Proračunsko trošenje novca, a dodao je i kako ne koristi gradsku karticu te da nije potrošio niti jednu jedinu kunu niti ima račun u Gradu Sinju.

Istaknuo je kako je objavljen Javni poziv za poduzetnike i obrtnike, kojima će na raspolaganju biti pola milijuna kuna.

„Ove godine i poljoprivrednicima na raspolaganju 1 milijun kuna, odnosno 300 tisuća kuna više nego u prethodnom proračunskom razdoblju“, rekao je Bulj.


Gradonačelnik je najavio i mjere kojima će Grad Sinj poticati rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji kroz program „Ostani Tu“:

“Ovim programom će se sufinancirati troškovi ishođenja akata o građenju, troškovi kupnje građevinskog zemljišta, Sufinanciranje kupnje i dovršetak izgradnje stambenog objekta i Sufinanciranje troškova priključka na komunalnu infrastrukturu. Program je na savjetovanju”.

Gradonačelnik je također izvijestio o aktivnostima i projektima iz područja predškolskog odgoja, kulture, sporta, školstva, socijalne skrbi i civilne zaštite.

Povećao se i iznos koji grad uplaćuje dječjim vrtićima po djetetu s 950,00 na 1.450,00 kuna dok je novom mjerom za svako neupisano dijete osigurano tisuću kuna. Najavio je završetak izgradnje vrtića u Brnazama, u novoj crkvi sv, Nikole Tavelića, koji će moći primiti od 70 do 80 djece, kao i projekt vrtića u Glavicama za koji je potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose te izradu dokumentacije za vrtić u Karakašici.

„Povećane su studentske stipendije svim redovnim studentima sa 700 na 800 kuna, a osigurane su stipendije za učenike slabijeg imovinskog stanja. Osiguran je besplatan prijevoz učenicima i studentima, nagrađeni su izvrsni učenici i studenti, a nagrađeni su i diplomanti sa 5.000,00 kuna“, istaknuo je.

Prvi prvi puta u povijesti grada umirovljenici i nezaposleni uz božićnicu dobili su i uskrsnicu, a najavio je i mogućnost podjele „Alkarice“ za dane Alke i Velike Gospe.

Gradonačelnik je podsjetio je i na program javnih radova na kojima trenutno radi 10 osoba kao i projekt Zaželi 2 na kojem je zaposleno 35 žena.


Napomenuo je kako su u prvoj godini mandata izbrisani pješački prijelazi u sklopu kružnog toka u Vukovarskoj ulici, izgradila se oborinska kanalizacija na državnoj cesti u Karakašici, donesena je Odluka i građanima omogućeno jednom godišnje besplatno pražnjenje septičkih jama, te kako se nasipaju se zapušteni poljski i makadamski putevi diljem grada, a završeni su i radovi sanacije odlagališta komunalnog otpada Mojanka, i to prvi dio prve faze radova.

Najavio je i novi projekt Grada Sinja – „Alkarska staza“ koji će obogatiti turističku ponudu Grada i druge zanimljive projekte u pripremi.
Gradonačelnik Bulj je istaknuo kako se stavio na raspolaganje svojim građanima:

„Ja gorim za Sinj. Ovaj posao radim punim srcem i maksimalno koliko mogu za sve naše građane. Narod će reći koliko sam uspješan“, zaključio je gradonačelnik Bulj koji je potom gostovao na Hit radiju gdje su mu slušatelji postavljali pitanja.