SCZ SDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 17.02.2022.
17. veljače 2022.
SCZ SDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 18.02.2022.
18. veljače 2022.
TRIBINA VESELICA

U prepunoj dvorani Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, u četvrtak, 17. veljače, na petu obljetnicu smrti prof. dr. sc. Marka Veselice prikazan je dokumentarni film Mladena Pavkovića, kojeg je snimio Vedran Šamanović, o ovom istinskom hrvatskom domoljubu i mučeniku.

Predstavljanju je uz ostale bio nazočan i redatelj Antun Vrdoljak koji je nakon projekcije rekao da je ovo iznimno svjedočanstvo ne samo o Marku Veselici, već i mnogim drugima koji su se još u vrijeme komunizma borili za samostalnu hrvatsku državu, ali da je Veselica nažalost za svoje ideale platio veliku cijenu, tim prije jer je uz njega nastradala i cijela njegova obitelj.

Na tribini je u ime Vlade Republike Hrvatske i njezina predsjednika kao njihov izaslanik govorio Mate Granić. Prisjetio se susreta sa Veselicom te se upitao-jesmo li dosad ovom čovjeku dovoljno odužili?

To se isto zapitao i Miro Bulj, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Sinja, koji je naglasio da su u ovom kraju i te kako ponosni na ovog domoljuba i mučenika te da je on bio taj koji je predložio da Sinj dobije i Veseličinu bistu.

Marka nikada nećemo zaboraviti – poručio je i najavio da će ovaj film uskoro biti prikazan i u Sinju.

Autor filma se prisjetio svojih brojnih susreta s Veselicom te dodao da ga je posebno iznenadila mirnoća s kojom je Marko pričao o svojem mučeništvu.

Dramska umjetnica Kostadinka Velkovska pročitala je potresno i oproštajno pismo pok. Ante Glibote od svog prijatelja i suradnika.

Govorila je i voditeljica Knjižnice dr.sc. Jasna Kovačević, koja je istaknula da ovi i ovakvi hrvatski velikani uvijek će imati mjesta na njihovim tribinama te da uskoro pripremaju i druge slične projekte s UHBDR91., koja je i organizirala ovo predstavljanje.