ZATVRANJE DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2022.
Svečano zatvaranje manifestacije „Dani Alke i Velike Gospe“ 2022.
26. kolovoza 2022.
TABLA IZVOR CETINE
Sinjski gradonačelnik Miro Bulj u zaštiti rijeke Cetine
27. kolovoza 2022.

Na Gradskome groblju Mirogoj u Zagrebu je danas sahranjena ugledna liječnica prof. dr. sc. Simona Šima Šandrić Gotovac. Karakašičanka po rođenju dr. Šandrić Gotovac cijeli svoj radni vijek provela je u Rimu kao sveučilišna profesorica kardiologije na Katoličkom sveučilištu Svetog Srca.

Sprovodne obrede i ispraćaj predvodio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, a ispratili su je prijatelji, kolege i poštovatelji. Na posljednjem ispraćaju bili su i gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj i savjetnica gradonačelnika Božena Romac.

U svom govoru gradonačelnik Bulj je međuostalim rekao: “Danas se opraštamo od ovozemaljskog putovanja ne samo velike, svjetski priznate i poznate liječnice koja je liječila svetog Oca Ivana Pavla II. nego i od osobe koja je svojim primjerom, vrijednim radom i požrtvovnošću pokazivala kako dijete iz surovog dinarskog krša koji nikoga nije štedio ni mazio može ostvariti svoje želje i snove.

Nama Sinjanima Šima je vodilja i primjer kako svaki čovjek rođen na škrtoj zemlji Dalmatinske zagore svojim poštenjem i radom, upornošću i čistim srcem može ostvariti snove, biti pokretač onima koji žele ne više nego sve. Zato smo joj zahvalni.

U posljednjim danima svog života vodili smo duge razgovore koji su bili prožeti ljepotama Sinja i Cetinskog kraja, u kojima je ukazivala na potencijale i sve što moramo učiniti za opstanak naroda na području Sinja i pitome doline Cetine gdje se često vraćala, u kraj koji je neizmjerno voljela.

Draga naša Šime, Simona, svojim primjerom si pokazala kako se domet ljudske duše, srca i hrabrosti nadilazi poznate granice i može nas vinuti do zvijezda.

Mirno snivaj naša dinarska vučice. Sinj i pitoma dolina Cetine nikad te neće zaboraviti. Neka ti je laka hrvatska gruda koju si voljela i s njome si se ponosila”.

Biskup Ivan Šaško, govoreći o susretu u Emausu u kojem je učenicima gorjelo srce u susretu s Uskrslim – rekao da srce kao ljudski organ metaforički prerasta tjelesnost i u raznim kulturama govori o cjelini života.

„Želio sam da Božja riječ o srcu tako široka i neiscrpna danas odjekne u ovome slavlju”, rekao je biskup istaknuvši kako je brigu za ljudsko srce nemoguće previdjeti u životu preminule Simone.

„Dok u Očeve ruke po Kristu izručujemo dušu svoje sestre, znamo da ju dočekuju oni kojima je pružila ruke, pogled i srce. Cijenjena sestro u vjeri, Simona! U raj poveli te anđeli i tvoji prijatelji u svetosti Crkve od sv. Ivana Pavla II. do mnogih znanih i onih za koje ćeš pitati ‘Kada vas to vidjeh bolesne, gladne, tužne, osamljene, obeshrabrene i u drugim potrebama?”, rekao je biskup.

Na sprovodu se od Simone Šandrić Gotovac oprostio i Božo Kovačević, u ime Zaklade ‘Vlado Gotovac’.
Oproštaju su nazočili i varaždinski biskup Bože Radoš, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Krunoslav Novak, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, rektor Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu Marko Đurin, fra Domagoj Runje te izaslanstvo Katoličkog sveučilišta Svetog Srca u Rimu.

Riječi sućuti upitili su i Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša, nadbiskup u miru Marin Barišić, nadbiskup nuncij u Bjelorusiji Ante Jozić i vojni ordinarij Jure Bogdan dok je mons. Šaško osobno prenio obitelji riječi zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji zbog kardinalskih obaveza bio u Rimu.

26082022