STOŽER SDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 29.5.2021.
29. svibnja 2021.
STOŽER SDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 30.5.2021.
30. svibnja 2021.
sajam prsuta 2021

04. i 05. lipnja, 2021.
Svečano otvaranje, 04. lipnja 2021. u 11:30 sati – Hotel Alkar

Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj promovira tradicionalni način proizvodnje suhomesnatih proizvoda u suradnji sa novim standardima. Zahvaljujući konstantnom angažmanu svih suradnika, proizvođača, institucija i struke sajam se održava šesnaestu godinu zaredom.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Nacionalnog sajma pršuta je Ministarstvo poljoprivrede, suorganizator Grad Sinj i Splitsko-Dalmatinska županija.

Nacionalni Sajam pršuta se u gradu Sinju proteklih godina održavao u mjesecu ožujku ili travnju, poprimio je međunarodni karakter zbog sudjelovanja izlagača sa područja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Broj izlagača kretao se oko 70 (po pretpostavci od proteklih godina), posjetitelja nekoliko tisuća. Izložbeni dio Sajma smo predvidili za vanjski dio hotela Alkar, a na kojemu će se osim trajnih suhomesnatih proizvoda izložiti i vrhunski sir, vina i maslinovo ulje, te tradicionalni uporabni proizvodi koji se proizvode u ruralnom dijelu Dalmacije, Like i Slavonije, te sa područja otoka u Splitsko dalmatinskoj županiji. Svečano otvaranje, radionice i stručno ocjenjivanje predviđeni su za unutranji dio hotela Alkar uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Na Sajmu se ove godine, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, očekuje sudjelovanje proizvođača pršuta, suhomesnatih i ostalih autohtonih proizvoda s područja RH, regionalne mesne industrije, udruge proizvođača, obiteljskih gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom pršuta, te predstavnike turističkog sektora- hotelijera i ugostitelja.

Ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti Pršuta pojedinih proizvođača planiramo za 04.06.2021. godine, odnosno na sam dan manifestacije.
Stručno ocjenjivanje kvalitete pršuta, kao i do sada biti će obavljeno temeljem «Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta». Ocjenjivanje kvalitete pršuta je javno, uz prisustvo članova stručnog povjerenstva i medija, a ocjenjivati će se proizvodi sudionika Sajma.

Kao i prethodnih godina osim izlagačkog dijela u sklopu sajma planira se i organizacija stručnih- edukativnih panela na kojima bi se proizvođači i posjetitelji mogli informirati o temama vezanim za financiranje putem natječaja i programa Ruralnog razvoja, a koji financira ulaganje u mala i velika poljoprivredna gospodarstva, odnosno gospodarske subjekte koji se bave proizvodnjom i preradom autohtonih proizvoda, kao što je Dalmatinski pršut, osim toga osvrnut ćemo se na zaštitu autohtonih proizvoda i oznaka kvalitete, uvođenje standarda, modele udruživanja, trendove, mogućnostima kooperacije, nove prilike za mlade, te ostale programe poticane i financirane od strane vladinih i drugih institucija.