Dan narcisa u Sinju
21. ožujka 2023.
Gradonačelnik predložio Jelenu Erceg za predstavnika Grada u Veteranskom centru
21. ožujka 2023.

Od  31.03. – 1.04. 2023. godine u hotelu Alkar održat će se 18. Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda. Otvorenje Sajma je 31. ožujka 2023. u 11:30 sati.

Suorganizatori ovogodišnje Manifestacije kao i prethodnih godina su Grad Sinj i Splitsko-dalmatinska županija, a pokrovitelji su: Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora, TZ Sinj, TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Nacionalni sajam pršuta promovira tradicionalni način proizvodnje suhomesnatih proizvoda u suradnji sa novim standardima, zahvaljujući konstantnom angažmanu svih suradnika, institucija i struke. Sve više poljoprivrednih gospodarstava na području zaleđa Splitsko – dalmatinske županije se počinje baviti uzgojem svinja i sušenjem trajnih suhomesnatih proizvoda, posebno pršuta, što u skoroj budućnosti može biti dobra osnova za pokretanje ozbiljnijeg gospodarstva i revitalizaciju života u ruralnom dijelu Splitsko- dalmatinske županije.

Nacionalni Sajam pršuta se u gradu Sinju proteklih godina održavao u mjesecu ožujku ili travnju, poprimio je međunarodni karakter zbog sudjelovanja izlagača sa područja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Broj izlagača kretao se oko 70 (po pretpostavci od proteklih godina), a posjetitelja nekoliko tisuća. Izložbeni dio Sajma bit će na vanjskom dijelu hotela Alkar, a na kojemu će se osim trajnih suhomesnatih proizvoda izložiti i vrhunski sir, vina i maslinovo ulje, te tradicionalni uporabni proizvodi koji se proizvode u ruralnom dijelu Dalmacije, Like i Slavonije, te sa područja otoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Svečano otvaranje, radionice i stručno ocjenjivanje predviđeni su za unutarnji dio hotela Alkar.

Ukratko o manifestaciji:

Kao i prethodnih godina osim izlagačkog dijela u sklopu sajma planira se i organizacija stručnih- edukativnih panela na kojima bi se proizvođači i posjetitelji mogli informirati o temama vezanim za financiranje putem natječaja i programa Ruralnog razvoja, a koji financira ulaganje u mala i velika poljoprivredna gospodarstva, odnosno gospodarske subjekte koji se bave proizvodnjom i preradom autohtonih proizvoda, kao što je Dalmatinski pršut, osim toga osvrnut ćemo se na zaštitu autohtonih proizvoda i oznaka kvalitete, uvođenje standarda, modele udruživanja, trendove, mogućnostima kooperacije, nove prilike za mlade, te ostale programe poticane i financirane od strane vladinih i drugih institucija.

U sklopu Sajma, planira se mogućnost za organizirane sastanke udruga proizvođača pršuta, uzgajivača svinja, stočne hrane kao i predstavnika trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostiteljskih udruga.

Proizvođači kao i svake godine imati će mogućnost izlaganja svojih proizvoda na adekvatnim štandovima gdje ih posjetitelji mogu razgledati i kupiti, te predstavljanja sebe i svojih proizvoda putem Sajma, marketinških materijala, kao i sudjelovanja u medijima koji će pratiti manifestaciju.

Kao i prethodnih godina, biti će upriličeno ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača, a planirano za 31.03.2023. godine, na sam dan manifestacije, ovisno o broju prijavljenih uzoraka i mogućnostima stručnog povjerenstva.

Stručno ocjenjivanje kvalitete pršuta, kao i do sada biti će obavljeno temeljem «Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta». Ocjenjivanje kvalitete pršuta je javno, uz prisustvo članova stručnog povjerenstva i medija, a ocjenjivati će se proizvodi sudionika Sajma.

Isto tako biti će upriličena promocija kulturno umjetničkih društava, tradicijskih običaja i rukotvorina, prezentacije učenika Turističko ugostiteljskih škola sa područja Dalmacije.

Na prethodnim sajmovima se očekivalo sudjelovanje proizvođača pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s područja Republike Hrvatske, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva- proizvođači pršuta, proizvođača slavonske šunke, regionalne mesne industrije, predstavnike Udruga proizvođača, individualne proizvođače, vodeće proizvođače «Dalmatinskog, Istarskog pršuta i Drniškog pršuta», goste iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnike Udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja, predstavnike trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja, na ovogodišnjoj manifestaciji kao i prethodne godine ovisno o situaciji, preporukama i predviđenom načinu održavanja manifestacije, broj sudionika će biti uspostavljen na način da se prisustvom pojedinih proizvođača zadovolji promocija svih proizvoda određenog područja i brenda.

PROGRAM