OBILJEŽAVANJE 26. OBLJETNICE OD OSNUTKA 126. BRIGADE HV-a I DANA NEOVISNOSTI
5. listopada 2017.
Čestitka povodom Dana neovisnosti
8. listopada 2017.

Danas, 06. listopada 2017.,  u organizaciji Udruge ‘Veterani 126. brigade Sinj’ i Grada Sinja obilježena je 26. godišnjica od osnutka brigade i Dan neovisnosti Republike Hrvatske.
Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Spomen parku hrvatskih branitelja položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule i preminule pripadnike 126. brigade, kao i za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu. Vijence su položila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Županije Splitsko-dalmatinske, gradova Sinja, Trilja i Vrlike, udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja cetinskog kraja, VAD-a, GO HDZ-a Sinj i MOST-a nezavisnih lista.
Molitvu odrješenja za poginule branitelje predvodio je sinjski župnik fra Perica Maslać. Prisutnima se obratio brigadni general u miru Veselko Gabričević istaknuvši kako se stalno treba isticati vrijednosti obrambenog Domovinskog rata, jer nikakav građanski rat nije ovdje bio, kako se sada ističe iz Srbije. Samo je jedna istina – Hrvatska se branila.
Čestitajući dan 126. brigade, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban istaknuo je odlučnost hrvatskih branitelja u obrani Domovine i stvaranju njene neovisnosti.
U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda čestitku za ovu obljetnicu okupljenima i pripadnicima 126. brigade uputio je državni tajnik Ivan Vukić-Niper koji je istaknuo kako Vlada RH i resorno ministarstvo neće odstupiti ni milimetra kada je u pitanju dignitet Domovinskog rata i primjena novog Zakona o hrvatskim braniteljima.
Nakon pozdravnih govora pročitana je čestitka sinjske izvršne vlasti i Gradskog vijeća Grada Sinja u prigodi 26. obljetnice od osnutka 126. Brigade HV-a i Dana neovisnosti RH. Vijenci i svijeće potom su položeni kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.