STOŽER SDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 22.7.2021.
22. srpnja 2021.
STOŽER SDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 23.7.2021.
23. srpnja 2021.
ERIKSON NIKOLA TESLA

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj sa suradnicima, predstavnicima tvrtke „Vodovod i čistoća Cetinske krajine d.o.o“ održao je radni sastanak s jednom od vodećih hrvatski tvrtki Ericsson Nikola Tesla s kojom će Grad Sinj u suradnji sa Sveučilištem u Splitu razvijati suradnju u očuvanju okoliša, održivog razvoja, kvalitete vode rijeke Cetine, razvoja modernog obrazovanja i inovacija u području digitalne poljoprivrede.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Sveučilišta u Splitu koji su važan partner Gradu Sinju i Ericssonu Nikola Tesla.
Tijekom sastanka, gradonačelnik Bulj istaknuo je važnost očuvanja okoliša i prirodnih resursa te kontinuiranog poticanje održivog razvoja temeljenog na znanju sa svrhom iskoristivosti prirodnih resursa u korist boljeg života i novih radnih mjesta građana Sinja. Na sastanku je dogovorena suradnja na tri važne teme od zajedničkog interesa:
Ericsson Nikola Tesla s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i tvrtkama Telemetris i Gauss provodi odobreni EU projekt „WaterQ – digitalna transformacija praćenja kvalitete vode“ ukupne vrijednosti 16,4 milijuna kuna u koji će uključiti i Grad Sinj te „Vodovod i čistoću Cetinske krajine“ sa svrhom kontrole vode za piće primjenom najmodernijih tehnologija. O detaljima projekta i ove suradnje gradonačelnik Bulj izvijestit će uskoro i načelnike i gradonačelnike drugih općina Cetinske krajine te ih pozvati na suradnju na ovom projektu.


Dogovorena je i suradnja Grada Sinja i tvrtke u praćenje zdravlja vodenih ekosustava rijeke Cetine i njenih pritoka – kvaliteta površinskih voda (rijeke, potoci, jezera….) o kojoj će gradonačelnik Bulj izvijestiti sve gradonačelnike i načelnike gradova i općina koje u Dalmaciji od Vrlike do Hvara piju vodu iz rijeke Cetine.


Ericsson Nikola Tesla sa svojim ekspertima uključit će se s Gradom Sinjem i Sveučilištem u Splitu u razvoj budućeg Inovacijskog centra za digitalnu poljoprivredu sa sjedištem u Sinju te u razvoj modernih obrazovnih programa primjene ICT tehnologija u razvoju moderne poljoprivrede.
Ova inicijativa bit će zamašnjak gospodarskim aktivnostima u ovom području te će u budućnosti otvoriti mogućnosti nastanka novih start-up tvrtki.
Sastanak je zaključen s jasnom vizijom i hodogramom budućih aktivnosti od zajedničkog interesa koji će uključivati i buduću prijavu sve tri institucije i na EU projekte. Grad Sinj ovom suradnjom svrstava se u sam vrh inicijativa za razvoj Hrvatskoj prijeko potrebne digitalizacije i modernizacije poljoprivrede i očuvanja okoliša.