Gradu Sinju 100.000,00 eura za GZK
27. ožujka 2024.
Upozorenje na opasne vremenske pojave
29. ožujka 2024.

U Sinju je prošli tjedan održan je Seminar folklora na kojemu su sudjelovali KUD-ovi sa područja Dalmacije – Splitsko-dalmatinske županije, Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske, Vukovarsko-srijemske, te područja Bosne i Hercegovine.

Seminaru je nazočilo oko 150 sudionika, a odvijao se u dvije etape, prva u prostoru zgrade Palacina, drugi dio u prostoru hotela Alkara u okviru završnice Nacionalnog sajma pršuta, te iza toga nastavak radnog dijela, također u hotelu Alkar do 19h.

Cjelokupno događanje je doprinijelo značajno povezivanju za buduću suradnju KUD-ova sa područja grada Sinja i Cetinskog kraja, te iznjedrilo različita pitanja u svezi što bolje prezentacije i daljnjeg djelovanja KUD-ova sa ovog područja. Svi zaljubljenici u kulturnu baštinu i posjetitelji koji su imali priliku vidjeti dio prezentirane baštine, bili su oduševljeni prikazanim, te iznenađeni količinom tradicijskog „blaga“ koje su ovi zaljubljenici i članovi KUD-ova uspjeli očuvati kao materijalnu i nematerijalnu baštinu.

Većina seminara se odnosila na Dinarsku plesnu zonu, a koja je jedna od četiri plesne zone koje obuhvaćaju folklornu baštinu i općenito tradicijsku kulturu. Dinarska plesna zona po svom karakteru je specifična i vrlo prepoznatljiva u svojim elementima koji čine ples, pjesma, svirka i narodna nošnja, kao i svi ostali elementi koji čine ovu prebogatu plesnu zonu. Glazbeni dio čine tradicijska glazbala sa svojom solističkom ulogom, pjevanja su u pravilu bez instrumentalne pratnje (acapella) i prevladavaju sola, dueti i male pjevačke skupine: ganga, rera, ojkavica, nabrajavice, brojkavice itd.

Mnogi elementi Dinarske plesne zone nalaze se na Svjetskoj listi nematerijalne baštine i čine općenito vrijednost hrvatskoga nasljeđa, specifičnost ove regije, njeno bogatstvo i originalnost su upravo najstariji folklorni motivi, običaji, napjevi, glazbala koji sežu u duboku prošlost hrvatske povijesti i kulture.

Dvodnevni seminar je obuhvatio odabranu folklornu građu dinarske zone primjerenu sudionicima. Svrha seminara je edukacija u vještinama: plesa, pjesme, svirke, narodnog ruha i običaja. Cilj je na primjerima lokalne plesne i glazbene baštine upoznati sadašnje i buduće voditelje folklornih skupina i plesače s mogućnostima predstavljanja folklora na sceni, što će im kasnije u mnogome pomoći u njihovim radu u folklornim skupinama i KUD-ovima. Također oni sa manjim iskustvom i znanjem bit će u mogućnosti dobiti znanje koje će im omogućiti postavljanje koreografije u daljnjem radu i djelovanju.

Po reakcijama svih sudionika za očekivati je organizaciju novog seminara naredne godine, još boljeg i većeg u suradnji sa svim zainteresiranim akterima – KUD-ovima, gradom Sinjem i ostalim zainteresiranim.

Seminar folklora je ove godine  održan  pod pokroviteljstvom grada Sinja koji je ujedno bio i domaćin.