Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja
9. kolovoza 2019.
logo_gradSinj_naslovna
Čestitka povodom Dana Grada Sinja – blagdana Velike Gospe
14. kolovoza 2019.

Dana 12. kolovoza 2019. godine povodom Dana Grada koji se slavi na blagdan Velike Gospe, održana je Svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Sinja. Prije sjednice, delegacija Grada Sinja i predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Sinja položili su vijence i zapalili svijeće na posljednjem počivalištu preminulih sinjskih gradonačelnika Ivice Glavana i Nikole Tomaševića.

Slika 1. Delegacija Grada Sinja, polaže vijenac na počivalištu pok. sinjskog gradonačelnika, Ivice Glavana
Slika 2. Delegacija Grada Sinja, polaže vijenac na počivalištu pok. sinjskog gradonačelnika, Nikole Tomaševića

Nakon toga položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Središnjeg križa na groblju svetoga Frane, a potom i u Spomen parku hrvatskih branitelja na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Slika 3. Delegacija Grada Sinja, polaže vijenac u Spomen parku hrvatskih branitelja na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu

Svečana sjednica Gradskog vijeća održala se na tvrđavi Kamičak. Program je otpočeo himnom Republike Hrvatske, “Lijepa naša Domovino” koju je izvela Klapa Sinj.

Slika 4. Klapa Sinj pri izvođenju himne Republike Hrvatske

Sjednici su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zastupnik u Hrvatskom saboru Ante Babić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, zamjenik Župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, zastupnik u Hrvatskom saboru, ujedno i gradonačelnik Grada Vrgorca Ante Pranić, delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo, gradonačelnik Grada Vrlike Jure Plazonić, zamjenik gradonačelnika Solina Tihomir Bečko, zamjenik gradonačelnika Trilja Ivan Bugarin, delegacija Grada Šibenika, načelnika Općine Hrvace Dinko Bošnjak, načelnik Općine Zadvarje Ivan Krželj, delegacija Općine Dugopolje, delegacija Općine Otok, delegacija Općine Dicmo, delegacija Općine Prozor –Rama, načelnik Općine Posušje Branko Bago, načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj, gvardijan Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo, župnik fra Perica Maslać, zamjenik zapovjednika Vojarne 126. brigade HV-a Robert Budimir Bekan, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici političkih stranaka, mjesnih odbora, kulturnih i sportskih udruga, predstavnici državnih, gradskih i ostalih poduzeća i ustanova, osobe iz javnog, društvenog, političkog i gospodarskog života Sinja i županije, predstavnici VAD-a na čelu s predsjednikom dr. Stipom Jukićem, te slavodobitnik 304. Sinjske Alke, alkar Frano Ivković i njegov alkarski momak Mario Blajić.

Slika 5. Uzvanici na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja na tvrđavi Kamičak

Na početku svečane sjednice nazočne je prigodno pozdravio potpredsjednik Gradskog vijeća Anđelko Bilandžić, koji se osvrnuo na rad Gradskog vijeća u proteklih godinu dana.

U tom razdoblju Gradsko vijeće održalo je 9 redovnih i 4 izvanredne sjednice, u sklopu kojih je doneseno 97 akata Gradskog vijeća. Na sjednicama je doneseno niz odluka i programa uglavnom usmjerenih potrebama u komunalnoj infrastrukturi, društvenim djelatnostima, socijalnoj skrbi i obrazovanju. Isto tako donosile su se odluke koje su u funkciji razvoja grada, podrške gospodarstvu te podizanju kvalitete života građana.“

U ime čelnika gradova i općina s područja Cetinskog kraja,  prisutnima se obratio općinski načelnik Općine Otok Hrvace Dinko Bošnjak.  Ispred Udruge nezavisnih gradonačelnika i načelnika pozdrave je uputio gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo. U ime nazočnih načelnika Općine Posušje i općine Grude, delegacije Općine Tomislavgrad i delegacije prijateljske općine Prozor- Rama kao i cijelog hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine, pozdrave je uputio načelnik Općine Grude, Ljubo Grizelj. U ime gradova i općina prijatelja Grada Sinja: Sansepolcra, Montemarchiana, Barbana, Đakova, Vukovara, Trogira, Šibenika, Prozor- Rame i Grada Zagreba pozdrave je uputio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. U ime Vlade Republike Hrvatske, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića pozdrave je uputio zamjenik Župana Splitsko – dalmatinske županije Luka Brčić. Pozdrave i čestitke uputio je i saborski zastupnika Ante Babić, također u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Slika 6. Uzvanici na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja

Nakon govora okupljene je pozdravio i Gvardijan Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo i gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, koja se zahvalila gostima, uzvanicima i prijateljima Sinja na dolasku na obilježavanje Dana Grada Sinja, a svim Sinjankama i Sinjanima čestitala je njihov dan. Između ostalog je rekla:


„Protekla godina nije bila politički idilična kao ni neke prije nje, ali to nas nije obeshrabrilo da se trudimo i radimo kako bi svi zajedno doprinijeli razvoju našega Grada. Brojne promjene i aktivnosti političkih dionika su donekle usporile zacrtane planove, ali nisu dovele do prekida ni zastoja u njihovoj realizaciji. Poštovani vijećnici očekujem i nadalje vaše učešće u kreiranju aktivnosti koje provodimo u pravcu razvoja našega Grada čije smo glavne pravce zacrtali usvojenom Strategijom razvoja Grada Sinja. „


Nakon pozdrava, uslijedio je kratki film koji je ujedno predstavljao izvješće gradonačelnice Kristine Križanac za proteklo razdoblje od održavanja zadnje Svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Sinja.
Na kraju svečanosti gradonačelnica Kristina Križanac i potpredsjednik Gradskog vijeća Anđelko Bilandžić uručili su ovogodišnje nagrade Grada zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Slika 7. Gradonačelnica Kristina Križanac i potpredsjednik Gradskog vijeća Anđelko Bilandžić s dobitnicima javnih priznanja Grada Sinja za 2019. godinu

Kolektivne nagrade dobili su Lovačko društvo Sinj i Centar za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ – podružnica Sinj. Osobne nagrade dobili su Boško Poljak, Davor Moro i Zdenka Filipović – Grčić, koja se i zahvalila se ispred svih nagrađenih. U glazbenom dijelu programa nastupali su Klapa Sinj, violinistica Karla Vuković i operni pjevač Božo Župić, a u svojim odorama sinjsku slavljeničku večer uveličale su Sinjske mažoretkinje i članice KUD-a Sinj. Moderatori svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Sinja bili su Darija Marić Pavić i Branimir Romac.