Gradonačelnik Miro Bulj čestitao Dan dobrovoljnih darivatelja krvi
25. listopada 2023.
TZ SINJ
SJEDNICA MJESNOG ODBORA GRADA SINJA
26. listopada 2023.

Ispred zgrade Gradske uprave u Sinju civilna zaštita Grada Sinja povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa u Gradskoj upravi organizirala je terensko-pokaznu vježbu ‘U rukama najboljih’. Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Sinja Denis Bobeta počeo je vježbu točno u 10 sati pozivom ŽC 112 kojeg je obavijestio o požaru koji se rasplamsao nakon potresa koji je pogodio Sinj.
Vježba je simulirala evakuaciju zaposlenika zgrade i izvlačenje iz ruševina troje unesrećenih nakon požara i potresa uz pomoć dva potražna psa.


Vježba je pripremljena i organizirana na temelju Odluke gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja i Godišnjeg Plana vježbi civilne zaštite Grada Sinja za 2023.g., Plana djelovanja civilne zaštite Grada Sinja, u koju su uključeni svi subjekti koji su nadležni za saniranje posljedica velikog potresa i požara. Vježbu je prezentirala Božena Romac, članica Stožera civilne zaštite Grada Sinja i savjetnica Gradonačelnika za protokol i odnose s javnošću.


Ciljevi vježbe bili su provjera spremnosti Operativnih snaga civilne zaštite Grada Sinja i svih ostalih subjekata civilne zaštite koji po prvi puta sudjeluju u ovakvim koordiniranim akcijama, uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih snaga sustava civilne zaštite, te drugih sudionika u sustavu na području Grada Sinja, postizanje novih sposobnosti te poticanje izgradnje integriranog sustava civilne zaštite, provjera efikasnosti postupaka utvrđenih standardnim operativnim postupcima operativnih snaga sustava civilne zaštite te drugih sudionika, provjera koordinacije svih sudionika i snaga sustava civilne zaštite u uvjetima velikih nesreća i podizanje razine informiranosti stanovništva o mjerama i aktivnostima u sustavu civilne zaštite.


Vježbom je koordinirao zamjenik zapovjednika JVP Sinj Saša Vuković uz sudjelovanje vatrogasaca, policije, hitne medicinske pomoći, Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja.
Gradonačelnik Miro Bulj pohvalio je sve koji su sudjelovali na vježbi: :
„Vidljivo i da imamo novu opremu kad je riječ o vatrogascima. Naravno da trebamo još više ulagati, međutim ova vježba je pokazala da sve pohvale zaslužuju predstavnici svih nadležnih institucija što se tiče sigurnosti od elementarnih nepogoda i ostalih ugroza. Grad Sinj je spreman!“
U vježbi je sudjelovalo 100-tinjak pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite s područja Grada Sinja, JVP-Sinj, DVD-Sinj, HGSS- stanica Split- Ispostava Sinj, HMP SDŽ – ispostava Sinj, GDCK Sinj, PP Sinj i MUP RH – Ravnateljstvo civilne zaštite PUCZ Split, Mate Frantović iz Županije Splitsko-dalmatinske i brojni građani.