MIRO BULJ
Gradonačelnik Sinja Miro Bulj danas je pored Ćosinog potoka održao konferenciju za medije
4. kolovoza 2021.
STOŽER CZSDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 5.8.2021.
5. kolovoza 2021.
SPOMENIK ANTI ŽUPIĆU

Gradonačelnik Miro Bulj sudjelovao je danas na svečanosti otkrivanja spomenika prof. Anti Župiću, akademskom kiparu u Vrličkoj ulici u Sinju. Ante Župić rođen je 1929. godine u Sinju, a umro je 1974., nakon što je osnovao sinjsku Maticu Hrvatsku zbog čega je bio i proganjan od tadašnje vlasti.


Svečanosti otvorenja spomenika koji je izradio Stipe Sikirica nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ali i župan splitsko-dalmatinski i izaslanik predsjednika Vlade Blaženko Boban, zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol, potpredsjednik Matice Hrvatske Anđelko Akrap, predsjednik sinjskog ogranka Matice Hrvatske fra Mirko Marić i gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo.
Gradonačelnik Sinja Miro Bulj kazao je kako su ljudi poput Ante Župića, Marka i Vladimira Veselica i Mike Tripale preteča hrvatskog vojnika, patriota i domoljuba.

‘Ne smijemo zaboraviti našu povijest, nego na temelju naše povijesti moramo graditi našu budućnost’, kazao je gradonačelnik Bulj.
Predsjednik RH Zoran Milanović kazao je kako je o prof. Anti Župiću čuo nekoliko puta od svog oca pok. Stipe te da se tek nedavno upoznao s njegovim djelom. Istaknuo je kako narod ovoga kraja ima na što biti ponosan.
‘Bez franjevaca ne bi ni znali gdje nam je peta, a gdje nam je glava. Netko je trebao voditi te knjige i zapisivati takve stvari. Pola ovog naroda i više od toga podrijetlom je iz Bosne i Hercegovine. Zna se otprilike iz kojih mjesta. Ta činjenica, plus jedan kompliciran, ali produktivan karakter čine da je ovaj kraj objektivno drukčiji. Imate i imamo na što biti ponosni. Narod ovog kraja je u turbulentnim vremenima, a ova posljednja prije trideset su nam i najvažnija, ali i ranije, bio razborit i srčan i hrabar i mudar. Teško je to reći za jednu veliku grupu ljudi, jer sve počinje od čovjeka. Ali kao grupa koja ima neka zajednička obilježja, Sinjani su, subjektivan bio ili ne, drukčiji. Ja se se kao kasniji političar sjećam događaja iz kraja ožujka 1990. godine u jeku prve kampanje za demokratske izbore koji će dovesti do slobode i neovisne Hrvatske. U Sinju, na gradskom trgu bio je jedan od najvećih političkih skupova, ne znam je li to bio 22. i 23. ožujka, na kojem je govorio i predsjednik Tuđman, nekoliko mjeseci prije nego će to postati. Ja sam u politici, kao što znate, imao neke druge opcije, ali nakon toliko godina pozivam svakoga da posluša te nastupe i govor tih ljudi. U njima neće čuti ništa loše’, kazao je predsjednik RH Zoran Milanović.


Spomenik je rad akademika Stipe Sikirica koji ga je poklonio narodu Sinja i Cetinskog kraja na slavu, a rad, koji je postavljen nedaleko od kuće u kojoj je profesor živio i pohađao gimnaziju, otkrila je njegova kći Jelena.
U glazbenom dijelu programa nastupili su operni pjevač Božo Župić i Dražen Žanko te Gradska glazba Sinj.