logo_gradSinj_naslovna
Određena biračka mjesta povodom Izbora za članove u Europski parlament iz RH
16. svibnja 2019.
logo_gradSinj_naslovna
Ispravak greške u objavljenim pravovaljanim kandidacijskim listama
16. svibnja 2019.

Dana 15. svibnja 2019. godine u prostorijama Samostana svetišta Gospe Sinjske otvorena je Galerija Marinović, u kojoj su izložena djela akademskog kipara Josipa Marinovića, koji je cijeli svoj umjetnički opus darovao sinjskom Samostanu.

Pri otvaranju galerije nazočne su pozdravili fra Mirko Marić, kustos Arheološke zbirke franjevačkog Samostana, fra Petar Klapež, Gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, fra Joško Kodžoman, ispred Provincije Presvetog otkupitelja iz Splita i gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac. Gradonačelnica se zahvalila umjetniku Marinoviću i fra Mirku Mariću, koji je najzaslužniji što je ovaj umjetnički opus u Sinju, te je dodala kako je na ovaj način kulturna i turistička ponuda Sinja bogatija za još jednu galeriju, što Sinj čini puno atraktivnijim posjetiteljima. Otvaranju galerije nazočili su mnogobrojni umjetnici, među kojima je bio i akademski kipar Kuzma Kovačić, vlasnik ljevaonice Ujević – Damir Ujević i likovni kritičar Milan Bešlić, koji je govorio o radu i djelu Josipa Marinovića.

Od 200 eksponata koliko će ih biti dopremljeno u Sinj, jučer je izloženo 60 eksponata u tri prostorije iznad glazbenice.
Uz eksponate sakralne tematike izloženo je i 12 bista poznatih osoba. Josip Marinović, suvremeni hrvatski klasik, kao umjetnik nije nepoznat Sinju. Napravio je posljednju postaju Križnog puta na Starom Gradu ‘Isusa polažu u grob’, a njegov kip Čudotvorne Gospe Sinjske izrađen u kamenu krasi dvorište crkve Čudotvorne Gospe Sinjske. Odljev istog kipa napravljen u bronci i postavljen je na Starom Gradu. Fra Mirko Marić, koji za umjetnika Marinovića ima samo riječi hvale, rekao je kako suradnja s Marinovićem traje od 1997. godine, a umjetnika je opisao kao Kršinićevog učenika, majstora u kamenu kojemu nema ravnoga.