radilišta
Gradonačelnik Bulj posjetio sinjska radilišta
8. srpnja 2022.
Na rasporedu Dana Alke Velike Gospe – Košarkaški kamp i Ljetna glazbena škola
11. srpnja 2022.
DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2022.

Podizanjem zastave ‘Dana Alke i Velike Gospe’ na Trgu kralja Tomislava u Sinju je večeras svečano otvorena manifestacija ‘Dani Alke i Velike Gospe 2022.’

Prije samog početka svečanosti otvorenja okupljeni posjetitelji su mogli uživati u posebnoj atrakciji- preletu golubova iznad jezgre grada, koju su organizirali članovi SK uzgajivača golubova Sinj.

Manifestaciju ‘Dani Alke i Velike Gospe’ svečano su otvorili gradonačelnik Miro Bulj i predsjednik Gradskog vijeća Petar Župić, u pratnji direktorice Turističke zajednice grada Sinja Monike Vrgoč i župnika fra Perice Maslaća koji je blagoslovio sve okupljene.

‘Izuzetna mi je čast što vas sve skupa mogu pozdraviti i zaželjeti vam dobrodošlicu ispred Grada Sinja i Gradskog vijeća Grada Sinja. Potrudili smo se osigurati vam zabavno – kulturni program, da se dobro zabavimo i proveselimo, ali da ne zaboravimo na dostojanstveno ponašanje. Budimo dobri domaćini, osigurajmo gostima ugodan boravak tako da upoznaju našu tradicijsku baštinu, ali i bogatu gastronomsku ponudu. Nije vrijeme političkih govora, neka govore naši umjetnici, naši glazbenici. Neka se čuje naša Klapa Sinj kojoj ovim putem čestitam 40. obljetnicu postojanja, zvuk glazbenih instrumenata naše Gradske glazbe Sinj koja slavi 160 godina, neka se čuje cika i radost naše djece, zov trube i klopot konja sa alkarskog trkališta. Neka se čuju ovo lejto mačkule sa našeg Starog grada, zvona naše Crkve, neka se čuje Božja riječ i neka vas prati blagoslov sa Gospinog oltara. Stoga, uz prizivanje Božjeg blagoslova i zagovora naše Nebeske Majke Čudotvorne Gospe Sinjske, Dane Alke i Velike Gospe 2022. proglašavam otvorenim’, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Petar Župić.

‘Pozivam Sinjane i Sinjanke da se prisjete tradicije koju su nam naši pradjedovi ostavili još 1715. godine u obrani Grada Sinja kada smo utemeljili našu Alku i kada su uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske obranili Sinj i ovu pitomu dolinu Cetine. Pred nama su dani Alke i Velike Gospe, moramo biti dobri domaćini. Pozivam Sinjane da okite svoje balkone cvijećem, da uredimo sve što se da urediti kako bi Sinj bio što ljepši i ugodniji našim gostima. Također, sve pozivam da dođu posjetiti naš grad jer im imamo što ponuditi uz samu Alku i blagdan Velike Gospe. Pripremili smo bogate kulturne, zabavne, sportske programe, ali i neizostavnu gastronomsku ponudu. Još jednom pozivam Sinjane da budu dobri domaćini jer smom to oduvijek bili i neka imaju na umu da mi imamo ono što nema nitko na svijetu’, poručio je gradonačelnik Sinja, Miro Bulj.

Prije početka programa, defile ulicama grada održali su alkari i alkarski momci, Sinjske mažoretkinje, Gradska glazba Sinj, članovi udruge PKD ‘Gaj Laberije’ , KUD-a ‘Sinj’ i Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja. Građani okupljeni na Pijaci uživali su u taktovima Gradske glazbe i koreografijama Sinjskih mažoretkinja, a posebnim pljeskom pozdravili su reru koju su izveli članovi Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja. U nastavku su okupljene zabavljali članovi KUD-a Osinium, nakon kojih je uslijedio koncert grupe Adastra.

Otvorenje je uvertira u bogato i raznoliko sinjsko kulturno ljeto, gdje će Sinjani i njihovi gosti moći uživati u više od 70 događanja koji se nalaze na programu manifestacije.

Grad Sinj i Gradske službe su se pobrinuli da program obiluje raznovrsnošću pa će svatko pronaći nešto po vlastitom ukusu: od koncerata suvremene i klasične glazbe, izložbi, rock i etno festivala, kreativnih radionica, sportskih turnira do samih alkarskih svečanosti te crkvenih slavlja.