STOŽER SDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 12.5.2021.
12. svibnja 2021.
LOGO SINJ
Javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi na području Grada Sinja u 2021. g.
13. svibnja 2021.
12052021

????????????????????????????????????

Poštovane sugrađanke i sugrađani Grada Sinja;

kao gradonačelnica u odlasku, ali i kao žena koja ostaje živjeti u našem Gradu osjećam potrebu da vam se obratim s malo više od onog što podrazumijevamo pod par kurtoaznih oproštajnih riječi.
Znam da ćete me razumjeti kad Vam kažem kako se mojih 12 godina društvenog angažmana ne može tako jednostavno sažeti u par prigodnih rečenica.
I naravno da Vas neću gnjaviti sa svim onim što sam prošla i proživjela na tom putu, jer je to bio isključivo i jedino moj osobni odabir.
A kad sam kretala u tu tzv. političku priču moj prvi i jedini motiv je bio da doprinesem mojim angažmanom i poboljšam kvalitetu življenja u našem Gradu Sinju.
No, moj iskreni i entuzijastični duh vrlo brzo je bio „poklopljen“ tzv. višim interesima koji su se ogledali u omjeru snaga u gradskom vijeću. Na gradskom vijeću se najčešće ne raspravlja o najboljim i najkvalitetnijim rješenjima nego se u pravilu najglasnije zastupaju plitka i populistička rješenja čija argumentacija ima temelj jedino u nadvikivanju i vrijeđanju.
Većina vas vrlo dobro zna kako je lista na kojoj sam ja ušla u politički prostor našeg Grada razbila dotadašnju neprikosnovenu strukturu koju su u osnovi činile tzv. velike stranke, HDZ i SDP.
Ta i takva dotadašnja polarizacija otvorila je vrata jednoj novoj priči kojoj sam se i ja priključila vjerujući iskreno kako ćemo istinski mijenjati način na koji se promišlja Grad Sinj i njegov budući razvoj i rast.
No, kako stvarni život vrlo često bude suroviji od stvarnosti tako sam i ja bila primorana suočiti se sa tzv. gradskom političkom stvarnošću.
A ta stvarnost ne samo da nije korespondirala sa svim onim zbog čega sam ja ušla u politički život Grada, nego je ta ”stvarnost” poprimila najniže karikaturalne oblike.
Razlog zbog kojeg sam ja ‘odradila’ cijeli mandat krije se u činjenici koja ne skriva moju genijalnost, znanje, želju….ili bilo što drugo što bi me činilo vrijednom mjesta gradonačelnice našeg Grada.
Drage moje sugrađanke i sugrađani; jedini razlog zbog kojeg sam ja odradila puni mandat krije se u jednoj jednostavnoj činjenici a, to je kako se vijeće Grada Sinja nije želilo raspustiti čak ni po cijenu da moraju trpiti gradonačelnicu koja nije nijedna politička opcija i koja je jedina u RH razvlastila vlastite zamjenike. Drugim rječima, moja ‘politička karijera’ je jedino i isključivo vezana uz kukavičluk gradskih vijećnika koji su svoju ‘stolicu’ pretpostavili javnom interesu. Oni su imali mandat da me smijene no to nisu učinili iz jednog jednostavnog razloga koji se zove vijećnička naknada.
I danas smo tu gdje jesmo. Imamo izbore pred nama za koji dan i imamo kandidate koji bez trunke samokritičnosti i razmišljanja, o sramu nema smisla ništa govoriti; pretendiraju na mjesto prvog čovjeka grada. A biti prvi čovjek Grada Sinja ne bi smjelo niti smije biti puki politički ili pak poduzetnički kapric.
Sinj jeste Sinj, jer je kroz stoljeća bio Grad koji ima dušu.
U dušu grada su utkani brojni veliki ljudi čije tragove ne samo da vidimo i osjećamo nego bi ih trebali uvažavati odnosno baštiniti.
I sad dolazimo do izbora iliti legitimnih kandidata koji su uredno predali potpise i za petnaestak dana jedan od njih će biti novi gradonačelnik.
Gledajući iz ove moje pozicije, a ona je sasvim sigurno subjektivna, dopustite mi da napišem kako nam kao zajednici, Gradu budućnost ne izgleda bajno.
O kandidatu HDZ-a teško je nešto više reći od onoga što je on sam rekao u svom izbornom spotu. O SDP-ovom pretedentu neću reći ni riječi jer bi to bio sukob interesa možda i veći od g. Jadrijevića koji je nositelj liste dr. Jadrijevića.
I na kraju nam ostaje saborski zastupnik g. Bulj koji iskreno vjeruje da je upravo on taj koji će biti sljedeći gradonačelnik Grada Sinja.

Iz ove pozicije i s iskustvom kojeg sam stekla zahvaljujući svemu onome što Grad Sinjje bio i jeste, teško mi je zamisliti da sve one uvažene goste
(ambasadori, strani ministri,izaslanici vlada, strani poduzetnici…) koji dolaze u naš Grad dočekuje osoba koja ne govori/razumije niti jedan strani jezik.
I kad se nađemo u tom i takvom prostoru, s ponudom ovakvih kandidata onda stvarno imamo razlog za zabrinutost.
Jer, iskreno, ovdje se ne radi o nama. Ovdje se radi o budućnosti našeg Grada ali, i što je još važnije budućnosti naše djece…

Neka nam je svima sa srećom,

Kristina Križanac