POKLON PAKETI
Podjela poklon paketa korisnicima zajamčene minimalne naknade
7. travnja 2022.
STOŽER CZSDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 07.04.2022.
7. travnja 2022.
SAJAM PRŠUTA 2022.

Nacionalni sajam pršuta s međunarodnim sudjelovanjem Sinj promovira tradicionalni način proizvodnje suhomesnatih proizvoda u skladu s novim standardima. Zahvaljujući konstantnom angažmanu svih suradnika, proizvođača, institucija i struke sajam se održava sedamnaestu godinu zaredom. Pokrovitelj ovogodišnjeg Nacionalnog sajma pršuta je Ministarstvo poljoprivrede, suorganizatori su Grad Sinj i Splitsko-dalmatinska županija.

Nacionalni Sajam pršuta se u gradu Sinju poprimio je međunarodni karakter zbog sudjelovanja izlagača sa područja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Broj izlagača kretao se oko 70 (po pretpostavci od proteklih godina), posjetitelja nekoliko tisuća. Izložbeni dio Sajma smo predvidjeli za vanjski dio hotela Alkar, a na kojemu će se osim trajnih suhomesnatih proizvoda izložiti i vrhunski sir, vina i maslinovo ulje, te tradicionalni uporabni proizvodi koji se proizvode u ruralnom dijelu Dalmacije, Like i Slavonije, te sa područja otoka u Splitsko dalmatinskoj županiji. Svečano otvaranje, radionice i stručno ocjenjivanje predviđeni su za unutarnji dio hotela Alkar uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Na Sajmu se ove godine, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, očekuje sudjelovanje proizvođača pršuta, suhomesnatih i ostalih autohtonih proizvoda s područja RH, regionalne mesne industrije, udruge proizvođača, obiteljskih gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom pršuta, te predstavnike turističkog sektora- hotelijera i ugostitelja.

Ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača, kao i do sada biti će obavljeno temeljem «Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta». Ocjenjivanje kvalitete pršuta je javno, uz prisustvo članova stručnog povjerenstva i medija, a ocjenjivati će se proizvodi sudionika Sajma.

Kao i prethodnih godina osim izlagačkog dijela u sklopu sajma planira se i organizacija stručnih- edukativnih panela na kojima bi se proizvođači i posjetitelji mogli informirati o temama vezanim za financiranje putem natječaja i programa Ruralnog razvoja, a koji financira ulaganje u mala i velika poljoprivredna gospodarstva, odnosno gospodarske subjekte koji se bave proizvodnjom i preradom autohtonih proizvoda, kao što je Dalmatinski pršut, osim toga osvrnut ćemo se na zaštitu autohtonih proizvoda i oznaka kvalitete, uvođenje standarda, modele udruživanja, trendove, mogućnostima kooperacije, nove prilike za mlade, te ostale programe poticane i financirane od strane vladinih i drugih institucija.


IZVOR: TURISTIČKA ZAJENICA GRADA SINJA