MIRO BULJ
Odluka o dodjeli stipendija Grada Sinja za akademsku godinu 2021./2022. godinu
17. prosinca 2021.
SCZ SDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 18.12.2021.
18. prosinca 2021.

U zgradi Palacina u Sinju danas je upriličena svečanost gdje je javno predstavljen projekt “’Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Sinj“.

„Ovo je najveći projekt u povijesti Grada Sinja i Cetinske krajine. Riječ je o jednom od najsjajnijih i najvećih trenutaka za zaštitu rijeke Cetine. Iznimno sam ponosan što sam kao predstavnik naroda, kao gradonačelnik Sinja, uspio ispuniti obećanje koje sam dao građanima. Riješili smo problem očuvanja Cetine i pitke vode“, rekao je sinjski gradonačelnik Miro Bulj na predstavljanju Projekta.


U sklopu Projekta bit će izgrađeno 82 kilometra sustava javne odvodnje sa 3.045 novih kućnih priključaka na kanalizacijsku mrežu čime će se osigurati spajanje na kanalizacijsku mrežu za gotovo 90 % građana grada Sinja, te rekonstrukcija i sanacija preko 24 kilometra vodoopskrbe mreže. Također dogradit će se uređaj za pročišćavanje na treći stupanj pročišćavanja čime se postiže usklađenost sa EU direktivama.


„Projekt se provodi na širem području grada Sinja, te je očekivano vrijeme provedbe od 2020. do 2024. godine. Vrijednost projekta ‘Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Sinj’ iznosi 378.337.251,63 HRK, od čega prihvatljivi troškovi iznose 302.669.801,30 HRK. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstva iz Kohezijskog fonda iznosi 211.610.086,23 HRK. Ostali iznos prihvatljivih troškova sufinancirat će partneri u projektu, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, Grad Sinj, Grad Trilj i Općina Otok sa 30,09 %, a u iznosu 91.059.715,07 HRK.“ kazao je Smoljo dodajući kako je projektom predviđeno priključenje oko 19 tisuća novih stanovnika na sustav odvodnje otpadnih voda, te isto toliko postojećih korisnika na poboljšani sustav javne vodoopskrbe. Smoljo je istaknuo kako projekt teritorijalno obuhvaća Grad Sinj (naselja Sinj, Glavice, Suhač, Brnaze i Karakašica), te mali dio Općine Otok, a očekivano vrijeme provedbe projekta do 2024. godine“, rekao je među ostalim direktor tvrtke Vodovod Cetinske krajine d.o.o Milan Smoljo.

Govoreći o ovom projektu sinjski gradonačelnik Miro Bulj je kazao da je iznimno ponosan na ovaj dan jer on je povijesni za Sinj i cetinski kraj.
„Početkom iduće godine isto tako na nacionalnoj razini riješit ćemo pitanje, odnosno realizirati Ugovor o radovima za rekonstrukciju i dogradnju vodoopskrbnog sustava i rekonstrukcije dijela DC1-Grupa 2,odnosno područje Brnaza“, rekao je Bulj i podsjetio kako će Grad Sinj za trogodišnje razdoblje u ovom projektu izdvojiti ukupno nešto više od 17 milijuna kuna. Posebno je naglasio kako ovaj projekt ne smije biti u nikakvoj političkoj obojenosti, jer je riječ o projektu za sve građane neovisno o njihovom političkom i drugom opredjeljenju.

Jedan od partnera u ovom velikom projektu su i Hrvatske vode u čije ime se obratio Zlatko Ževrnja, zamjenik direktora Vodnogospodarskog odjela (VGO) za slivove Južnog Jadrana:


„Hrvatske vode su značajan partner u ovom projektu kao što su ga direktor Vodovoda i gradonačelnik nazvali povijesnim. I dalje ćemo nastaviti ovakvu suradnju i ne samo na ovom nego i svim drugim projektima vezanim za našu županiju i šire. Vjerujem kako će se ovaj preostali dio iz projekta, a tiče se dijela DC1-Grupa 2, odnosno područje Brnaza uspješno realizirati na razini Vlade RH,“ kazao je Ževrnja, izražavajući uvjerenje kako će se radovi završiti u predviđenom roku.

Predstavljanju projekta ‘Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Sinj’ između ostalih nazočili su i sinjski dogradonačelnik Denis Bobeta, gradski vijećnici na čelu s predsjednikom Petrom Župićem, pročelnici gradske uprave, predstavnici izvođača radova, te zainteresirani građani kao i brojni novinari.