SINJ
Na prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a otvara se savjetovanje s javnošću
18. listopada 2022.
Obavijest o odabiru najpovoljnije ponude
20. listopada 2022.

Predsjednik Gradskog vijeća Petar Župić i zamjenik gradonačelnika Denis Bobeta nazočili su sinoć  predstavljanju knjige ‘Ustaše. Hrvatski revolucionari u Italiji (1931.-1941.) Dokumenti, 1’  autora Alme Tee Rugelj i Josipa Dukića.

Knjiga sadrži 125 novih dokumenata, 103 na talijanskom, 22 na hrvatskom jeziku, o ustašama – hrvatskim revolucionarima, koji su s Antom Pavelićem boravili u Italiji od 1931. do 1941. godine. Riječ je o nešto više od 500 pripadnika Ustaše – hrvatske revolucionarne organizacije (UHRO).

Knjigu je u Muzeju Sinjske Alke predstavio uz autore predstavio mr. sc. Stjepan Lozo koji je među ostalim rekao:

„Ovo je izuzetno vrijedna knjiga i do sada s ovakvom tematikom nije objavljena u Hrvatskoj. Knjiga  govori o hrvatskoj emigraciji o Hrvatima koji su zbog progona u Kraljevini Jugoslaviji morali napustiti Hrvatsku i otići u ovom slučaju na Sardiniju. Ovo je štivo koje donosi izuzetno značajne dokumente koji na najbolji način kazuju što su sve prošli hrvati kao i njihove obitelj“, rekao je između ostalog mr.sc.Stjepan Lozo koji je pročitao i brojna imena Hrvata koji su tijekom 1932 ubili diljem Hrvatske žandari i srpski radikali i četnici.


Izdavač knjige je Centar za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja ‘Don Frane Bulić’, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu.