SCZ SDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 10.02.2022.
10. veljače 2022.
Gradonačelnik Miro Bulj donio Odluku o potporama za diplomske radove
11. veljače 2022.
OTVRANJE IZLOŽBE

U Galeriji Sikirica sinoć je otvorena izložbe likovne sekcije Unije „Vlaho Bukovac“ pod nazivom „Sinj u bojama Vlahe Bukovca“.

50-ak umjetnika Unije, uglavnom Splićana, izložilo je svoje likovne radove na temu Sinja. Predsjednica Udruge, akademska slikarica Jagoda Kecman predstavila je rad Unije, naglasila kako imaju više od 130 članova – slikara, kipara, fotografa, mladih pjesnika i glazbenika te kako namjeravaju svoj umjetničkim angažmanom zainteresirati i likovne amatere s područja Sinja kako bi i na našem podignuli kvalitetu svakodnevnog života izražavajući se kroz umjetnost.

U Sinju su se predstavili posebnim ciklusom slika, fotografija i skulptura koji je tematski inspiriran ljepotama Sinja i cetinskog kraja.

O izložbi je govorio prof. Dr. Tonći Šitin koji je naglasio kako se ovaj „sinjski“ koncept razvija već duže vrijeme:

„Sinj je grad raznolikih senzacija i intenzivnog unutrašnjeg života, više retoričan nego liričan, pun arhaičnih sinteza i duhovnih vertikala od Alke do Gospe, istinske i slobodne umjetnosti, pun energije i pejsažne ljepote. Doći u pohode takvom gradu linije i boje ne znači susret s ideologijom suvremene umjetnosti i posljedicama lomova jednog imaginarija, već susret s vlastitom stvaralačkom ekspresijom koja omeđuje unutrašnje stanje svakog umjetnika“, istaknuo je prof. dr. Šitin.

Rad članova Unije prepoznat je u Splitu, aktivni su članovi zajednice, redovito održavaju likovno kreativne radionice u suradnji s osnovnim i srednjim školama. Također, redovito posjećuju i domove za starije i nemoćne, a namjera im je da svoj rad i aktivnosti prošire i u našoj sredini.

Na ovoj izložbi okupilo se 100-tinjak umjetnika iz Splita i Sinja. Sinjskog gradonačelnika Mira Bulja, umjetnik Igor Jankov ugodno je iznenadio umjetničkim djelom – reljefa u drvu na temu Alke.

Večer u Galeriji Sikirica svojim nastupom uveličale su klape „Cetinjanke“ i „Cetinjani“, a stihove Lidije Leskur recitirala je članica Unije Radmila Pintarić.

OTVARANJE