MIRO BULJ
Dan Državnosti
30. svibnja 2022.
SINJ
Najava Javnog poziva za dodjelu potpora male vrijednosti iz Programa potpora poljoprivredi na području Grada Sinja za razdoblje 2022.-2025., u 2022. godini
31. svibnja 2022.
300520221

U organizaciji Grada Sinja i Koordinacije braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Sinja i cetinskog kraja u Sinju je danas obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine.

Program je počeo polaganjem vijenaca i svijeća pred spomen bistom ratnog ministra obrane i počasnog građanina Grada Sinja Gojka Šuška, na istoimenom gradskom trgu. Vijence i svijeće su položili predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga, na čelu s predsjednikom Dražanom Pavlovićem i Grada Sinja, na čelu s gradonačelnikom Mirom Buljem.

Središnji program održan je u Spomen parku hrvatskih branitelja. Pred Spomen obilježjem poginulih hrvatskih branitelja Sinja i Cetinske krajine vijence su položili gradonačelnik Sinja Miro Bulj sa suradnicima i Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Sinja i Cetinske krajine, HVIDR-e, Ministarstva obrane, MUP-a, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i umirovljeni general Rahim Ademi, Udruge policije Sinja i Cetinske krajine Domovinskog rata te drugih stradalničkih udruga, kao i predstavnici HDZ-a, SDP-a, Mosta i VAD-a.


Nakon polaganja vijenaca i intoniranja Himne te minute šutnje za sve stradalnike Domovinskog rata, sinjski gvardijan fra Ante Čovo izmolio je molitvu odrješenja. Velikom broju okupljenih potom su se obratili Ante Podrug, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i ratni zapovjednik 126. brigade te gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

Pukovnik Podrug je između ostaloga kazao da je svaki život utkan u temelje slobodne Hrvatske dar Bogu, vrijedan do neba te da je slobodna i neovisna Domovina vrijedna svake suze i svake kapi prolivene krvi i znoja. Kazao je da je braniteljima bila čast služiti Domovini, te je pozvao sve na zajedništvo u cilju očuvanja slobode. Čestitajući Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja u ime svih braniteljskih udruga cetinskog kraja, naglasio je da se ne smije zaboraviti ljude koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske.


‘Ja ih zasigurno neću zaboraviti, kao i svi koji su se danas ovdje okupili. Ne može nas spriječiti nikakvo nevrijeme, ni kiše, ni oluje, ni bure, da dođemo i odamo počast onima koji su je najviše zaslužili’, kazao je Podrug.


Svim braniteljima, a posebno onima koji su utkali svoje živote u temelje naše moderne, suvremene Republike Hrvatske, njihovim obiteljima i hrvatskim braniteljima, čestitku je u svoje osobno i u ime svih građana Grada Sinja i cetinskog kraja uputio sinjski gradonačelnik Miro Bulj.


‘Ne smijemo zaboraviti da su Sinjani i Cetinjani branili i obranili i davali svoje živote ne samo na sinjskom području od Vukovara do Dubrovnika. Danas je evo, kiša i ona je blagoslov na našu Domovinu. Zajednički moramo graditi ono što smo u Domovinskom ratu počeli, a to je pravedna i slobodna Republika Hrvatska punu blagostanja. Na tome imamo dosta prepreka, ali na nama je da je gradimo’, kazao je Bulj.

Vijenci su potom položeni i pred bistom prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, a svetu misu Zahvalnicu u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio je gvardijan fra Ante Čovo.

PREUZETO: WWW.FERATA.HR

30052022