logo_gradSinj_naslovna
Održana 21. sjednica Gradskog vijeća
1. travnja 2019.
Nacionalni Sajam Pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj, 2019.
3. travnja 2019.

Na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sinju u ponedjeljak 01. travnja 2019. godine je održana središnja svečanost povodom obilježavanja 12. obljetnice ustroja Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Naime, ovo je prvi put da se obljetnica Gardijske mehanizirane brigade održava u gradu Sinju pa su tako, uz pripadnike Hrvatske vojske, svečanost uveličali sinjski alkari, sinjske mažoretkinje i klapa „Sinj“.

Gosti svečanosti i glavni uzvanici okupili su se u Alkarskim dvorima gdje su dočekali potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića. Potom su u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske sudjelovali u svečanom misnom slavlju koje je predvodio mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij.

Svečanosti su, uz brojne okupljene građane, nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, saborski zastupnici, vojni izaslanici iz država članica NATO-a, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac, gradonačelnici i načelnici gradova i općina Cetinskog kraja, predstavnici braniteljskih udruga na čelu s predsjednikom Udruge 4. gardijske brigade Pauci Hrvojem Pupićem Vuriljem te ostali gosti i uzvanici.

Ministar Krstičević u ovoj je prigodi izrazio zadovoljstvo što se proslava Gardijske mehanizirane brigade slavi upravo u viteškom Sinju, te je naglasio kako je čast i ponos biti pripadnik gardijske brigade, kako u ratu tako i u miru.

U svom obraćanju general Kundid kazao je kako Gardijska mehanizirana brigada ponosni čuvar imena i tradicije četiri legendarne brigade – Tigrova, Gromova, Paukova i Vukova, te je naglasio kako upravo zato obilježavanje ovakvih obljetnica ima velik smisao i značenje. “Ponosno i dostojanstveno promičemo hrvatsku vojnu tradiciju te čuvamo uspomenu na briljantne uspjehe iz Domovinskog rata”, rekao je general Kundid.

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac pripadnicima Hrvatske vojske zaželjela je dobrodošlicu i podsjetila na žrtvu hrvatskih branitelja, zahvalivši im na doprinosu u stvaranju samostalne i suverene hrvatske države. “Grad Sinj je uz vas i preporučujem vas našoj zaštitnici Gospi Sinjskoj da vas čuva, veselim se vidjeti vas ovdje i iduće godine”, poruka je sinjske gradonačelnice.

Nakon svečanosti na Trgu dr. Franje Tuđmana, izaslanstva nazočna na svečanosti položila su vijence kod spomenika u Spomen-parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a zatim su obišli taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, koji su u protekla tri dana razgledali i brojni građani i posjetitelji Sinja.

Također, u ovoj prigodi pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade dodijeljene su poticajne mjere, a svečanost u Sinju svojim nastupom uveličali su akro grupa „Krila Oluje“ i Počasno-zaštitna bojna s vojno-akrobatskim ceremonijalnim programom, a pripadnici Gardijske mehanizirane brigade izveli su pokaznu vježbu s vozilima Patria.