STOŽER CZSDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 25.8.2021.
25. kolovoza 2021.
RUDUŠA
Polaganje vijenaca na Ruduši
26. kolovoza 2021.
25.8.2021

U organizaciji HVIDR-a Sinj i Koordinacija braniteljskih udruga Sinja i Cetinskog kraja, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, danas je upriličeno svečano obilježavanje 30. obljetnice napada na vojarne bivše ‘JNA’ i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinski kraj.

Program obilježavanja 30. obljetnice počeo je u 8:30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Ivana Kambera, na spomen obilježju u vojarni ‘126. brigade HV-a’.

Nakon toga, polaganje vijenaca nastavljeno je na spomen obilježju na mjestu pogibije Luke Ercega, u vojarni ‘Ivaniša Nelipića’.

Vijence kod spomen obilježja poginulim vitezovima Ivana Kambera i Luke Ercega nakon članova njihovih obitelji položili su sinjski gradonačelnik Miro Bulj s predstavnicima grada i Udruge roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja predvođenih predsjednicom Dragicom Hrgović.

Vijence je položio i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Darko Nekić u pratnji pukovnika Dražana Mazalina, izaslanika ministra obrane Marija Banožića, predsjednika sinjske HVIDR-e Dražena Pavlovića i Koordinacije braniteljskih udruga Cetinskog kraja. U ime Splitsko-dalmatinske županije vijenac je položio županijski pročelnik Damir Gabrić, a vijence su položili i predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, izaslanstva gradova i općina cetinskog kraja, izaslanstva političkih stranaka, VAD-a i drugi.

Nakon toga, vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod Spomenika poginulim Cetinjanima u Domovinskom ratu, u Spomen parku hrvatskih branitelja ispred zgrade Gradske uprave. Ovom prigodom riječi dobrodošlice okupljenima, uz podsjećanje na ovaj dan, uputio je čelnik Organizacijskog odbora i predsjednik HVIDR-e Sinj Dražen Pavlović.
O ovom važnom događaju iz novije hrvatske povijesti i činjenici kako je to bila prva akcija ovakvog karaktera na području Hrvatske u Domovinskom ratu, kada su napadnute vojarne tadašnje JNA, podsjetio je ratni sekretar Sekretarijata za obranu Sinj i zapovjednik pričuvni snaga ZNG-a,č iji su pripadnici poslije ustroja 126. brigade postali njena 3. bojna, umirovljeni brigadir Branimir Petričević, a u ime gradova i općina cetinskog kraja okupljenima se s prigodnim riječima obratio gradonačelnik Sinja Miro Bulj koji je također u svom govoru podsjetio na ovaj važan događaj iz Domovinskog rata.
„Danas se prisjećamo dana kada je udaren temelj moderne Hrvatske kroz žrtve kojima se danas klanjamo. Srbočetnik Ratko Mladić bio je nemilosrdan, a čak nije ni odgovarao za ove zločine ovdje. Za zločine nisu odgovarali ni krvoloci koji su palili, klali, ubijali i silovali. Napravili su najveći osmišljeni genocid poslije Drugog svjetskog rata, a ne zaboravimo kako minirali i branu Peruču, a niti za to nitko nije odgovarao.
Na nama je da zajedno gradimo budućnost i da nikada naša djeca ne zaborave ulogu svakog hrvatskog policajca, pripadnika ZNG, svih dragovoljačkih odreda iz koje je proizišla Hrvatska vojska i sve njene sastavnice od obrambenih snaga, vojske i specijalne policije.

Nije ovo tada bio gubitak, to je bila hrvatska pobjeda, prkos i ponos kojim smo se oduprijeti okupatoru i onome tko je želio “zatrti sime” hrvatskog naroda na ovome području.
Mi sada moramo zajedno, bez prepirki govoriti pozitivno o ovome vremenu. Prestanimo sa svađama one nas vode u propast i destrukciju, neimaštinu, odlazak mladih ljudi, ali i u nepovjerenje prema Domovinskom ratu“, rekao je gradonačelnik Miro Bulj.

Pozdrave predsjednika i potpredsjednika Vlade RH Plenkovića i Medveda okupljenima je prenio državni tajnik Darko Nekić.

Mirozov prilikom polaganja vijenaca svirao je Damir Župić, himnu Lijepa naša izveo je Joško Delić. Moderator programa bio je Ante Nadomir Tadić Šutra.

U nastavku ove svečanosti izaslanstva su položila vijence i zapalili svijeće ispred biste prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, na istoimenom gradskom trgu. Sveta misa zahvalnica za Domovinu i preminule Hrvatske branitelje služena je u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske.

Nakon svete mise, u dvorani Muzeja Sinjske alke upriličena je dodjela plaketa zahvalnica zaslužnima za izdvajanje iz vojarne ‘126. brigade HV’ i obnovu Spomen obilježja pok. Ivanu Kamber kao i postavljanje jarbola s hrvatskom trobojnicom i uređenje Spomen obilježja pok. Luki Ercegu.