STOŽER CZ SDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 4.11.2021.
4. studenoga 2021.
Poziv za dostavu ponuda za radove „Izgradnja ugibališta za kombi vozilo na odvojku Splitske ulice u Sinju- PONOVLJENI POSTUPAK“
4. studenoga 2021.
SCZRH

Stožer civilne zaštite jutros je upozorio na obilne obirine u Dalmaciji i slivu rijeka. Očekuju se velike akumulirane količine kiše u razdoblju od srijede do petka (03. 11. – 05. 11. 2021.), a predviđaju se na Jadranu i predjelima uz Jadran. Najobilnija oborina, uz vrlo vjerojatno akumulirane količine veće od 100 mm, izgledna je u Dalmaciji, osobito njezinoj unutrašnjosti, te u Bosni i Hercegovini gdje su moguće količine veće od 200 mm. Pritom će oborina povremeno biti praćena grmljavinom i intenzivna u kratkom vremenu. Zbog obilnih oborina na području Dalmacije te njezine unutrašnjosti postoji mogućnost naglog porasta vodostaja bujičnih vodotoka te urbanih poplava. Također postoji mogućnost poplavljivanja krških polja u dalmatinskom zaleđu (područje Vrgorca, Konavosko polje). Očekivana oborina bi sljedećih dana mogla uzrokovati i porast vodostaja rijeka u Dalmaciji: Neretve, Zrmanje, Krke, Cetine te njihovih pritoka gdje će vodostaji uglavnom ovisiti o radu hidroelektrana tj. uzvodnih akumulacija na njima.
  
Skrećemo pozornost jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave na praćenje vremenske prognoze, upozorenja  i razvoja situacije na svom području te održavanja pripravnosti i sposobnosti cjelokupnog sustava civilne zaštite na području nadležnosti za pravovremeno i usklađeno djelovanje u slučaju nastanka izvanrednih događaja uzrokovanim nepovoljnim vremenskim uvjetima.
Predlažemo obilazak kritičnih točaka te po potrebi dati upute stanovništvu o ponašanju u uvjetima nepovoljnih vremenskih prilika.
  
Molimo obratite posebnu pozornost na Upozorenja na opasne vremenske pojave idućih 3-5 dana, stoji u upozorenju Stožera.