gljevstock-sinj
Gljevstock
4. veljače 2018.
brnaze-dernek-sinj
Brnaški dernek
4. veljače 2018.
sinjski-padobranski-kup

Prepoznatljivost Sinja i viteškog nadmetanja Sinjske alke ističe se i u Alkarskom padobranskom kupu, jedinstvenom i neobičnom natjecanju koje se tradicionalno odvija na sinjskom aerodromu baš u vrijeme kolovoških alkarskih svečanosti. Ovaj zanimljivi sportski događaj kroz kvalitativne značajke suvremenog padobranstva predstavlja temeljne čimbenike Sinjske alke kao dio identiteta i nasljeđa, a i publici i natjecateljima je iznimno iskustvo.


Organizator i domaćin je Aeroklub Sinj i padobranska sekcija. Samo natjecanje traje tri dana i sastoji se od tri natjecanja: padobranske Bare, padobranske Čoje i padobranske Alke. U svakom od njih padobranac ima pravo na tri skoka te, po potrebi, na pripetavajuće skokove. Za svako od natjecanja proglašava se pobjednik, a slavodobitnik cjelokupnog natjecanja je onaj sudionik koji ima najbolji zbirni rezultat iz svih triju natjecanja, kao što se nekadašnji trofej Rašica dodjeljivao alkaru s najboljim ukupnim rezultatom u sva tri alkarska nadmetanja.

Aeroklub Sinj, kao kontinuirani organizator i domaćin Alkarskog padobranskog kupa od njegovog prvog održavanja 1968. godine pa do danas, u ovo zanimljivo natjecanje ugrađivao je određene promjene i poboljšanja prateći značajke suvremenog padobranstva i razvoja cjelokupnog društva (npr. omogućeno je sudjelovanje u natjecanju ženama padobrankama, smanjene su dimenzije samoga cilja – alke u koji se gađa, uvedeno je i elektronsko mjerenje pogodaka u sridu i dr.), težeći ne narušavati osnovne prepoznatljive karakteristike viteške Sinjske alke.