VATROGASCI SUSRET
SUSRET MLADEŽI CETINSKE KRAJINE
10. svibnja 2022.
MIRO BULJ
GRADONAČELNIK ZAUSTAVIO ODLAGANJE VRGORAČKOG SMEĆA NA MOJANCI
10. svibnja 2022.
DIDI S KAMEŠNICE

Na jedinstvenom Festivalu nematerijalne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ – VUKOVAR 2022., prošlog petka i subote (6. i 7. svibnja) u gradu na Dunavu predstavila se i Turistička zajednica grada Sinja. Nematerijalnu baštinu pokladnih običaja podkamešničkih sela prezentirali su kroz nastup članovi udruge ‘Didi s Kamešnice’ – Gljev.

Festival je održan u povodu Dana grada Vukovara (3. svibnja) i trajao je sve do 8. svibnja. ‘Organizatori bez granica’ u suradnji s Gradom Vukovarom i Turističkom zajednicom grada Vukovara pripremili su ovu hvalevrijednu priredbu.

Tijekom tri dana Festivala, Vukovarske ulice i trgovi pretvorili su se u mjesto susreta različitih kultura, gastronomija i zabave, prezentirajući najbolje od hrvatske zaštićene nematerijalne baštine. U različitim programima na više lokacija sudjelovalo je preko 600 sudionika iz svih dijelova Hrvatske: Dubrovnik, Sinj, Zadar, Omiš, Varaždin, Koprivnica, Bjelovar, Rijeka, Sali, Korčula, mjesta Zagrebačke županije, Slavonije, ali i inozemstva, točnije Bugarske.

Grad Sinj se, kao i uvijek, rado odazvao pozivu vukovarskih prijatelja.

‘Ove godine nastavili smo prezentaciju naše bogate nematerijalne baštine s članovima udruge Didi s Kamešnice, u glavnoj ulozi. Oni su prezentirali pokladne običaje podkamešničkih sela koji se nalaze na popisu nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Ovim nastupom Didi s Kamešnice ujedno su dodatno obilježili svoju dvadesetu godišnjicu aktivnog djelovanja kao Udruga i to baš u Vukovaru – gradu heroja, gradu simbolu zajedništva i snage’ – priopćila je Monika Vrgoč, direktorica Turističke zajednice grada Sinja.

Na Festivalu su 2018. i 2019. nastupali alkari i alkarski momci i Gradska glazba Sinj, čega su posjetitelje organizatori prisjetiti i ove godine kroz nastup Ane Rucner i video projekcije nagrađenog promotivnog filma ‘Alkarski ponos’.

Festival je svečano otvorio Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika grada Vukovara, a otvorenju su nazočili Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara, njegova ekselencija Ilan Mor, veleposlanik države Izrael, zemlje partnera festivala, prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. med., ambasador ovogodišnjeg festivala, zatim ambasadori prošlogodišnjih festivala: Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije i Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, potom, mons. Đuro Hranić đakovačko-osječki nadbiskup, fra Ivica Jagodić, gvardijan i upravitelj svetišta sv. Filip i Jakov, Monika Vrgoč, direktorica Turističke zajednice grada Sinja, Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada Koprivnice.

IZVOR: WWW.FERATA.HR