DAROVANJE VOJARNE “IVANIŠA NELIPIĆA” U SINJU
21. kolovoza 2012.
Obavijest učenicima osnovnih i srednjih škola
23. kolovoza 2012.

U četvrtak, 23. kolovoza 2012. godine, s početkom u 10,00 sati ispred središnjeg križa na groblju Sv. Frane u Sinju predstavnici grada Sinja će polaganjem vijenca i paljenjem svijeća za sve nevine žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima koji su u prošlosti vladali na našim prostorima obilježiti Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Ovaj dan obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.

Podsjetimo, dana 23. kolovoza 1939. godine potpisan  je njemačko-sovjetski pakt o nenapadanju, poznat kao Sporazum Molotov-Ribbentrop, kojim je postignut javni sporazum o nenapadanju i tajni sporazum o podjeli interesnih sfera u Istočnoj Europi. U slobodnom svijetu na taj dan organizirale su se demonstracije pod nazivom Dan crne vrpce s ciljem upoznavanja svijeta o prikrivanju zločina.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih ljudskih prava.

Zoran Vujanović,
zamjenik gradonačelnika Grada Sinja