Obilježen blagdan sv. Katarine u Lučanima
28. studenoga 2022.
Pozivamo Vas da sudjelujete u otvorenom savjetovanju za donošenje Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi Grada Sinja za 2023. godinu
30. studenoga 2022.

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj čestitao je Košarkaškom klubu Alkar rođendan:

“Sritan 67. rođendan ponosu Sinja, najboljem i najvećem košarkaškom klubu na svitu, našem Alkaru!

Mi smo Sinjani, Alkar je naš!”

Podsjetimo, košarka se u Sinju počela igrati 1953. godine kada je osnovana košarkaška sekcija pri Društvu za tjelesni odgoj Partizan.

Službeno je klub osnovan 1955.godine pod imenom KK Tekstilac, a zadržat će ga idućih desetak godina. Klub se službeno natječe u Dalmatinskoj ligi i ne postiže značajnije rezultate.

Pod geslom “Važno je sudjelovati” u Sinju se popularizira nova igra koja je među omladinom bila rado prihvaćena. Desetak godina poslije klub dobiva današnje ime KK Alkar.

Početke sinjske košarke vežemo uz Nikolu Viculina koji se smatra začetnikom ove igre u Cetinskoj krajini.

Nikola Viculin, Ivo Dalbello, Mate Miloš, Branko Lentić, Zlatan Markotić, Dušan Ugrin, Pave Poljak i Ivo Filipović činili su ekipu košarkaša Tekstilca…..

Sedamdesete godine obilježavaju veliki uspon u igri košarkaša Alkara. Povratkom Stipe Vrcana iz Zagreba radi se ozbiljnije i kvalitetnije. Na prve prave rezultate nije se dugo čekalo te je Alkar stalno u vrhu i nekoliko puta pokušava doći do drugoligaškog statusa. Tijekom sedamdesetih to mu ne uspijeva, nekad zbog sudačkih pogrešaka, a nekad i zbog vlastite krivnje. Plasman u Drugu ligu ostvaren je početkom osamdesetih protiv Kraljevice.

Alkar je 1971. godine otišao korak dalje. U službenoj konkurenciji s ekipom Imotskog dijelio je drugo mjesto u južnoj skupini prvenstva Hrvatske.

Na putu do finalnog turnira trebalo je potvrditi drugo mjesto pa je Alkar s Imoćanima igrao majstoricu u Splitu i dobio tijesno sa svega dva koša razlike(59:57). Alkar je tada završio na odličnom četvrtom mjestu.

Novi uspon Alkar postiže 1977.godine. Počelo se raditi na vrijeme, treniralo se dva puta tjedno i trener Grašo je otvoreno pokazivao put ka Drugoj ligi, ali igra naših košarkaša pokazivala je sasvim nešto drugo.

Prva prepreka ka cilju zvanom Druga liga bila je ekipa Kraljevice koja je pobijeđena rezultatom 97:93.Utakmica je bila vrlo kvalitetna i korektna, ali se već u trećoj minuti ozlijedio najbolji igrač Alkara MLADEN PAVIĆ.

Slijedio je konačan obračun protiv favorizirane ekipe Novog Zagreba koji se dogodio u Rijeci. Bez Pavića naši košarkaši pružaju odličan otpor i tek nakon produžetaka opraštaju se od ulaska u Drugu ligu.

Treći pokušaj-U SRIDU

Sezona 1980./1981. je obećavala.

Ulazak u novo desetljeće bit će prekretinca te će Alkar postići najveće uspjehe u svojoj dotadašnjoj povijesti.

U kvalifikacijama su igrale četiri ekipe i to: ALKAR, ŽELJEZNIČAR, ORIOLIK I KRALJEVICA.

Alkar je u zadnjem kolu igrao protiv Kraljevice rezultatom 94:72 koji Sinjane odvodi u Drugu ligu.

Sezona 1983/1984. je sezona povijesnih uspjeha, sezona za pamćenje i ponos sinjske košarke. Mali klub iz malog grada plasirao se u finale Jugoslavenskog košarkaškog kupa i to kada se u Jugoslaviji igra odlična košarka koja upravo u ovo vrijeme doživljava svoje vrhunce. Uspjeh ravan čudu, a počelo je bez puno očekivanja i bez velikih ciljeva. Složili su se malo sreća, malo kvaliteta i mirakul se dogodio u gradu pod Kamičkom.

Alkar danas igra u HT premijer ligi.

KK Alkar se može podičiti jednom od najljepših navijačkih pjesama koja je prerasla u himnu kluba. 

“Rodila je mati dite časna roda

Kupila mu balun pa nek svitom hoda

Izresta je mali, dite s puno dara

Lipo ga je vidit u dresu Alkara

Maligan je i ćaća, srca punog žara

Sin mu sada brani boje svog Alkara

I mi smo Maligani, do zadnje kapi krvi

Uvik smo mu vjerni zadnji ili prvi

Od finala Kupa, mi smo uvik skupa

Za ponos grada Sinja, za Maligane

Mi smo Maligani, do zadnje kapi vina

Uvik smo mu vjerni, to nam je sudbina”.