Gradonačelnik Bulj odao počast suborcima na 33.obljetnici osnutka 4. gardijske brigade Pauci u Splitu
29. travnja 2024.
Obilježen Međunarodni praznik rada i blagdan sv. Josipa Radnika
1. svibnja 2024.
SIKIRICA

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj čestitao je akademskom umjetniku Stipi Sikirici 91. rođendan:

“Dragom barba Stipi,

u ime građana i građanki Sinja i naroda Cetinskoga kraja, kao i u svoje osobno, želim puno sreće i zdravlja.

Svojim neumornim radom i konstantnim zalaganjem za boljitak našeg zavičaja svima ste nam na primjer, a Vaši spomenici ponos su viteškoga grada Sinj i najljepša razglednica koju šaljemo u svijet.

Od srca Vam želim da ovaj veliki jubilej provedete u krugu svojih najmilijih, okruženi ljubavlju, poštovanjem i toplinom obitelji, te se isto tako nadam da ćemo se imati priliku sresti u rodnom nam kraju.

S poštovanjem,

Miro Bulj

Gradonačelnik Grada Sinja“

Stipe Sikirica je skulptor Sinja, Cetinskog kraja i Alke. Njegovi javni spomenici čine važne punktove oko kojih cirkulira život grada.

Osim javne skulpture Konjanika koji se nalazi na Alkarskom trkalištu, Sikirica je autor fontane Na izvoru (poznatije kao Luca) i vratnica crkve Čudotvorne Gospe Sinjske. Na ovim monumentalnim vratnicama prikazana je kratka povijest Sinja- dolazak Sinjana iz Rame i velika bitka 1715. pod tvrđavom Grad.

Sikirica je oduvijek bio posebno vezan za Alku, tako je njegov štit velikog vojvode alkarskog ušao u službenu ceremoniju Alke, a njegovi zlatnici su dio numizmatičke zbirke Alkarskog društva.

Stipe Sikirica svoj cjelokupni  opus donirao je gradu Sinju, a Gradska Galerija Sikirica svom fundusu ima preko 500 umjetnikovih radova (skulptura, grafika, crteža, medalja)

Prošli tjedan, u čast ovog velikog umjetnika, a povodom njegovog 91. rođendana u dvorcu Pejačević u Virovitici otvorena je “𝐒𝐭𝐢𝐩𝐞 𝐒𝐢𝐤𝐢𝐫𝐢𝐜𝐚 – 𝐁𝐥𝐢𝐳𝐢𝐧𝐚 č𝐨𝐯𝐣𝐞𝐤𝐚 𝐢 𝐳𝐚𝐯𝐢č𝐚𝐣𝐚”.