MIRO BULJ, BAZEN
Veliki dan za Sinj – bazen u gradskim rukama!
28. srpnja 2022.
SASTANAK 2022.
Održan sastanak ususret ovogodišnjim 307. Alkarskim svečanostima i blagdanu Velike Gospe
29. srpnja 2022.
MIRO BULJ HODOČAŠĆE

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj danas je sudjelovao na 8. regionalnom hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Ovo je do sada najbrojnije hodočašće od njegovog utemeljenja krenulo je iz samostanskog dvorišta u procesiju ulicama Sinja preko Pijace do crkve Čudotvorne Gospe Sinjske.

Mimohod su predvodili stjegonoše s hrvatskom zastavom, barjakom Gospe Sinjske i drugim zastavama, križonoša, barjaktari sa zastavama postrojbi i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pripadnici HV-a, policije, vatrogasaca, povijesnih postrojbi predvođeni alkarima i alkarskim momcima te branitelji i vjernički puk.

Slavljem je predsjedao i propovijedao mons. Jure Bogdan, vojni biskup u Republici Hrvatskoj, uz koncelebraciju novog sinjskog gvardijana fra Marinka Vukmana i ostalih svećenika. Uz mnoštvo hodočasnika svečanosti su  nazočili i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić i drugi istaknuti policijski dužnosnici. Svečanosti su nazočili u ime Hrvatske vojske brigadir Darko Podrug, pukovnik Ivica Armanda, te ostali pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, članovi vatrogasne zajednice predvođeni glavnim vatrogasnim zapovjednikom Splitsko-dalmatinske županije Ivanom Kovačevićem te brojni građani Sinja.

Pozdravljajući hrvatske vojnike, policajce, branitelje i obitelji poginulih branitelja mons. Jure Bogdan u svojoj propovijedi naglasio je kako se hodočašće događa u slavlju Svetih Marte, Marije i Lazara. Govoreći o samom hodočašću biskup Bogdan je naglasio njegovu brojnost:

‘Od prvog do ovog osmog hodočašća ovo je najbrojnije. Ono je znakovito što u tako velikom broju Majci od milosti hodočaste hrvatski vojnici, policajci, vatrogasci, branitelji.’

Vojni ordinarij dodao je na kraju propovijedi kako svi nazočni na hodočašću svakodnevno rade pokorno svoj posao kao što je u životu radila i sveta Marta.

Monsinjor se posebno osvrnuo na aktivnosti vatrogasaca proteklih dana kada su požari harali diljem Hrvatske posebno u njenom priobalnom dijelu.

Pozdravne riječi i zahvalu svima koji su nazočili ovom velikom hodočasničkom slavlju uputio je sinjski gvardijan fra Marinko Vukman. U prigodnom govoru zahvalio se svima koji su u iznimnom broju pohodili ovo hodočašće i – kako je kazao – Gospin i alkarski grad.

Tijekom mise pjevale su klape Sveti Juraj HRM i Sveti Mihovil – klapa MUP-a.

MIRO BULJ HODOČAŠĆE