RADOVI MO
Nastavljaju se radovi na održavanju makadamskih kolnika i postavljanju rasvjetnih tijela
8. srpnja 2022.
GZK
Novi investitori na Kukuzovcu
8. srpnja 2022.
VETERANSKI CENTAR

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj jučer je s ministrom hrvatskih branitelja Tomo Medvedem, predstavnicima braniteljskih udruga s područja Cetinske krajine obišao zgradu Veteranskog centra u Sinju.

Veteranski centar u Sinju dio je projekta Ministarstva hrvatskih branitelja pod nazivom ‘Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj’, koji se gradi u sklopu Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’. Projekt obuhvaća izgradnju četiri veteranska centra i to u Šibeniku, koji je već otvoren, Sinju, Daruvaru i Petrinji.

Cilj uspostave veteranskih centara je unaprjeđenje infrastrukture za pružanje psihosocijalne potpore te što bolje uključenosti hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u društvo. U veteranskim centrima provodit će se aktivnosti usmjerene na poboljšanje zdravstvenoga i psihosocijalnog statusa korisnika te promicati sudjelovanje korisnika na tržištu rada i uključivanje u zadružno poduzetništvo i aktivnosti udruga. Multidisciplinarni timovi psihologa, kineziologa, socijalnih radnika, fizioterapeuta, radnih terapeuta i medicinskog osoblja pružat će personalizirane usluge te posebne oblika radne terapije i društvene usluge, poput savjetodavne pomoći.

Vrijednost radova i uređenja sva četiri veteranska centra iznosi oko 340 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ministar je najavio natječaje za zaposlenja koji bi trebali krenuti vrlo skoro kako bi se Centar stavio u funkciju.

Ministar Medved je istaknuo kako u narednom razdoblju slijedi i uređenje okoliša u suradnji s Gradom Sinjem i tvrtkama koje su pod Gradom, te je iskazao uvjerenje da će do kraja trećeg kvartala godine Veteranski centar biti u punom svjetlu, na ponos onih koji su živote položili za slobodu, hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja.

‘Vjerujem da će iz cijele Hrvatske, hrvatski branitelji s radošću dolaziti u Sinj, ovdje dobiti svu potrebnu njegu i skrb, da će dolazeći u Sinj i da će obilazeći sve kulturne sadržaje grada Sinja doprinijeti i turističkom i svakom drugom bogaćenju sadržaja ovoga grada’, rekao je ministar.

Gradonačelnik Miro Bulj kazao je kako Grad Sinj u posljednjih godinu dana, od kada je on na vlasti, ima dobru suradnji s Ministarstvom branitelja, s kojim je zajednički riješio prepreke, kako bi Veteranski centar došao u fazu u kojoj danas jest.

‘Grad Sinj je u izgradnju Veteranskog centra uložio 6,3 milijuna kuna. Ovo mjesto je i simbol slobode, jer je na ovom mjestu poginuo prvi branitelj s područja Cetinske krajine u Domovinskom ratu Luka Erceg, prilikom napada srbočetničke vojske na vojarne. Ovdje imamo i svjedoke toga vremena i radit ćemo svi zajedno da promoviramo istinu o Domovinskom ratu. Pozivam sve da daju sve od sebe da se Veteranski centar otvori što prije, na čast, ponos i slavu svih, pogotovo onih koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku’, kazao je gradonačelnik Bulj, koji je zahvalio ministru Medvedu na uspješnoj realizaciji projekta izgradnje Veteranskog centra Sinj.