Održane radionice tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja
17. listopada 2022.
Gradonačelnik čestitao Sinjskim mažoretkinjama
17. listopada 2022.

Tekst: Ferata.hr

Fotografije: Petar Malbaša

Prigodnim programom u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca 2. bojne 4. brigade ZNG ‘Cro angels’ Sinj, u Sinju je danas obilježeno 32. obljetnica hrvatskih zračnih snaga – Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a.

Svečanost je počela u 10 sati u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u kojoj je služena sveta misa i molitva za pokojne pripadnike postrojbe i sve poginule u Domovinskom ratu. Misu je predvodio župnik fra Antonio Mravak.

Poslije misnog slavlja, održano je polaganje vijenaca i zapaljene su svijeće kod biste prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana na istoimenom gradskom trgu. U čast svim poginulim cetinjanima u Domovinskom ratu, izaslanstva koja su nazočila obilježavanju, položila su vijence kod Spomenika poginulim braniteljima u spomen parku Hrvatskih branitelja.

Vijenci su položeni kod spomenika ‘Slomljeno krilo’ u naselju Šimci, gdje su 26. siječnja 1992. godine poginula petorica zrakoplovaca pripadnika SZV-a. Vijence su položili članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih poginulih branitelja Sinja i Cetinskog kraja zajedno s gradonačelnikom Sinja Mirom Buljem i njegovim zamjenikom Denisom Bobetom.

U ime potpredsjednika Vlade RH i Ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda vijence je položila Ivana Serdarević Bravić voditeljica Područnog odjela Hrvatskih branitelja – Split, u ime SDŽ i župana Blaženka Bobana počast je odao pročelnik Damir Gabrić. Vijence na spomen obilježja položili su pripadnici SZV-a, Udruge ‘Cro angels’, Udruge 4 gardijske brigade, te pripadnici HOS-a. i jedini preživjeli pripadnik voda, Zvonko Kovačević. Tijekom polaganja vijenaca, četiri zrakoplova Aeroklubova Sinj i Split preletjeli su to područje u čast poginulim pripadnicima Voda. Mirozov za vrijeme polaganja vijenaca kao i himnu ‘Lijepa naša’ na trubi je izveo Mladen Poljak, član Gradske glazbe Sinj.

Program je nastavljen polaganjem vijenca kod spomenika na Aerodromu Piket, gdje je održan i zrakoplovni program kojeg su izveli članovi Aerokluba Sinj. Padobranci Andrija Kovačević, Tino Milanović, Dujo Vuković, Matko Vuković i Nikola Maleš izveli su padobranske skokove noseći zastavu RH, kao i zastave Udruge veterana 4. gardijske brigade 2. bojne, te Cro angels-a.

U prigodnom obraćanju, sinjski gradonačelnik Miro Bulj još jednom je podsjetio na ovaj važan datum iz novije Hrvatske povijesti:

‘Vi ste nastali prije 32 godine kada nije bilo lako uzeti hrvatski stijeg i braniti hrvatsko nebo. Učinili ste to sa zrakoplovima koji nisu bili vojni, niti su imali sposobnost koju je imao naš neprijatelj. Još jednom ću ponoviti, na ovom mjestu nastalo je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Ovo je sveto hrvatsko mjesto’, rekao je, među ostalim, Bulj izražavajući nadu i uvjerenje da će mjerodavne institucije, u prvom redu MORH, uvidjeti da su se na ovom mjestu i na današnji dan stvorile Hrvatske zračne snage i da će to obilježavati na ovaj dan kao nastanak HRZ-a.

Govoreći i čestitajući u ime SDŽ i župana Blaženka Bobana njegov izaslanik pročelnik za braniteljska pitanja Damir Gabrić, među ostalim je naglasio:

‘Što reći, a da nije već rečeni za ovu postrojbu. Uistinu, svi se moramo diviti tim hrabrim ljudima, te načinu, uvjetima i s kojim snagama su stvorili postrojbu. Od srca im hvala na svemu, a posebice hvala onima koji su svoje živote utkali u našu slobodu.’

Obraćajući se u ime potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda, voditeljica Područnog odjela za Hrvatske branitelje – Split Ivana Serdarević Bravić je rekla:

‘U ime gospodina Tome Medveda upućujem iskrene čestitke i zahvalu što čuvate uspomenu na svijetle trenutke i događaje iz Domovinskog rata kao i na poginule suborce. Isto tako, pozivam vas da treba raditi i na pomoći živim suborcima koji vas još trebaju’, istaknula je Serdarević Bravić obraćajući se organizatorima svečanosti, naglašavajući da veliku pomoć u radu ima od brigadira Matka Raosa koji svojim savjetima i iskustvom iz Domovinskog rata daje nesebičnu pomoć.

Potom je prvi zapovjednik voda, brigadir u miru Matko Raos nazočnim pripadnicima SZV-a ili članovima njihovih obitelji uručio izvadak od odličja kojim je prošle godine predsjednik RH Zoran Milanović odlikovao postrojbu, a to je Red Nikole Šubića Zrinskog. Nakon toga Raos je govorio o povjesnici postrojbe, gdje je istaknuo:

‘Prošle su 32 godine od te jesenske srijede kada smo se okupili ovdje na našem Piketu, a sve kako bi se u zraku pripremali za neizbježne događaje u obrani tek stvorene nam Domovine. Bila su to vremena zajedništva hrvatskog naroda u Domovini i svijetu. Čast je bila ratovati s vama dragi suborci, a posebice se moram sjetiti poginuli suboraca i hvala im, dali su najvrijednije za našu neovisnost. Vjerujem da će se jednog dana HRZ zvati izvorno, a to je Hrvatske zračne snage’, istaknuo je, među ostalim, Raos.