Javni natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola
4. rujna 2023.
Održana 11. biciklijada Vlaja “Do izvora Cetine”
4. rujna 2023.

Grad Sinj u suradnji s tvrtkom Adria Green Electric d.o.o. organizira interaktivnu manifestaciju pod nazivom „Solarno ljeto“ na temu obnovljivih izvora energije i integracije sunčanih elektrana na krovove obiteljskih kuća, hotela i industrijskih objekata.

Građani, poduzetnici i djelatnici iz javnog sektora imat će priliku da kroz ovaj događaj steknu osnovna i prošire postojeća znanja, da ostvare mogućnost za povezivanjem, priliku za suradnjom te razmjenu znanja i iskustava o ovoj vrlo aktualnoj temi. Također će imati priliku uživo vidjeti najkvalitetniju opremu, upoznati se s postupkom ugradnje te saznati detalje o kojima je dobro povesti računa prilikom izbora opreme, ali i same tvrtke koja će vas voditi kroz postupak ugradnje i ishođenje potrebne dokumentacije.

Stručnjaci iz tvrtke Adria Green Electric d.o.o. smatraju da je nastupila vrlo povoljna klima za ugradnju solarnih panela, te da je u ovom trenutku ulaganje u proizvodnju energije na vlastitu krovu generalno najsigurnija i najisplativija investicija uopće temeljem koje vlastitim novcem podižete vrijednost svoje nekretnine, ulažete u siguran i pouzdan sustav s očekivanim životnim vijekom od 30 godina te proizvodnjom vlastite električne energije manje ovisite o promjenama cijene struje na tržištu. Pozivaju korisnike da ne čekaju najavljena poskupljenja električne energije (koja je u ovom trenutku u Hrvatskoj među najnižima na razini cijelog EU-a), već da se na vrijeme pripreme za ugradnju vlastita foto naponskog sustava.

Tvrtka Adria Green Electric d.o.o. specijalizirana je za segment poslovanja vezan uz obnovljive izvore energije (projektiranje FN sustava, ugradnju po principu “ključ u ruke”, nadzor, održavanje, servisiranje sustava, izradu idejnih i izvedbenih rješenja, procjenu troškova te prinosa projektiranih sustava).

Grad Sinj među prvima u Hrvatskoj prepoznao je  važnost razgovora o ovim aktualnim temama, a ova inicijativa ima za cilj osnažiti zajednicu da razumije, usvoji i primijeni koncepte obnovljive energije kako bismo zajedničkim sudjelovanjem  stvorili čistu i održivu budućnost.

Edukacija u Sinju održati će se u zgradi Palacine u četvrtak, 07. rujna u 19 sati na adresi Ul. Andrije Kačića Miošića 5, na kojoj će se govoriti o sljedećim temama:

– razumijevanje obnovljivih izvora energije

– postupak izbora opreme i ugradnja sustava sunčanih elektrana na postojeće objekte

– ekonomski aspekt obnovljive energije

– dostupni natječaji za sufinanciranje ugradnje.

U prvom dijelu edukacije predavač Ivan Miljak, mag. ing. el., direktor tvrtke Adria Green Electric d.o.o., govorit će o temama vezanim za projektiranje i dimenzioniranje elektrana, o izboru i ugradnji kvalitetne opreme te očekivanim uštedama, odnosno o očekivanoj proizvodnji ugrađenih fotonaponskih sustava. Također ćete čuti sve o samoj proceduri prilikom ugradnje te o svim potrebnim dozvolama, ali i kako na najlakši, najbrži i najpovoljniji način doći do svoje sunčane elektrane.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za ovu jesen  najavio je  novi “paket” poticaja, među ostalim i za ugradnju fotonaponskih elektrana u kućanstvima, kao i za kompletnu energetsku obnovu obiteljskih kuća, a sufinancirat će se i kupnja energetski učinkovitih vozila. Za ove programe očekuje se veliki interes visok iznos financijskih sredstava za korisnike, tako da su svi zainteresirani pozvani na akciju, dok će uvjeti za prijavu biti poznati nakon ljeta.