cz rh
Novi granični režim pri ulasku i izlasku iz Republike Hrvatske
10. svibnja 2020.
Nove preporuke i upute HZJZ
11. svibnja 2020.
cz rh

Zaključkom Vlade Republike Hrvatske o prihvaćanju Mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 – od ponedjeljaka 11. svibnja 2020. započinje III. faza reaktiviranja dijela gospodarskih i društvenih djelatnosti u Republici Hrvatskoj uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Tako je Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske dana 10. svibnja 2020. godine donio Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka. Drugim riječima, od današnjeg dana ukidaju se propusnice u Republici Hrvatskoj te se možemo slobodno kretati i putovati Republikom Hrvatskom uz izuzetak otoka Brača koji je u posebnom epidemiološkom režimu.

Također su donesene Odluke o izmjeni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja, sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, te Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o odvijanju i načinu organizacije javnog prometa.

Navedenim odlukama uz poštivanje obvezujućih uputa i preporuka HZJZ, međuostalim omogućava se:
– okupljanje do 40 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera međusobne udaljenosti,
– rad trgovačkih centara, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera,
– rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi,
– održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim skupinama na visokom obrazovanju,
– međugradski te međužupanijski javni linijski kopneni prijevoz i domaći zračni prijevoz,
– rad ugostiteljskih objekata,
– rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima – samo za korisnike usluga smještaja,
– rad nacionalnih parkova i parkova prirode.
Također od srijede 13. svibnja biti će omogućen rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, dok će od 18. svibnja biti omogućen i rad bazena.

Odluke možete pogledati ispod ove objave.