SINJ
Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima
22. kolovoza 2022.
TZGS
Uspješno održane Glazbene večeri Turističke zajednice grada Sinja
23. kolovoza 2022.
23.08.2022.

U organizaciji Grada Sinja danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Vijence su ispred Središnjeg križa na groblju Sv Frane položili gradonačelnik Sinja Miro Bulj, savjetnica gradonačelnika Božena Romac, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Grad Sinja, predstavnici sinjskog MOST-a i predstavnici gradskog ogranka HDZ-a.

U povodu obilježavanja današnjeg Spomendana gradonačelnik Sinja je održao prigodni govor u kojem je poručio:

„Pomolimo se za sve znane i neznane žrtve komunističkog, fašističkog i nacističkog režima.

Danas 23. kolovoza obilježavamo Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Na današnji dan 1939. godine potpisan je njemačko-sovjetski pakt o nenapadanju, poznat kao Sporazum Molotov-Ribbentrop, kojim je postignut javni sporazum o nenapadanju između nacističke Njemačke i komunističkog Sovjetskog saveza kao i tajni sporazum o podjeli interesnih sfera u Istočnoj Europi. Svi ti režimi napravili su velike zločine, negirali su čovjeka, ljudskost, pravdu i pravičnost. Ljude su ubijali iz samo njima poznatih razloga.

Na ovim našim prostorima zločinci su harali stoljećima, a svi ti režimi ostavili su traga tako da se ne zna gdje su im najmiliji pokopani. Brojne strukture i dan danas koje su služile takvim režimima upravljaju i u našem sustavu.

Zato, zajedno moramo braniti dignitet Domovinskog rata kao temelja moderne hrvatske države, jer to je jedina istina o zajedništvu hrvatske vojske i hrvatskog naroda za slobodu.

Svi zajedno moramo osuditi sve totalitarne režime u 20. stoljeću, oni su proizveli brojne žrtve i radili zločine nad čovjekom. Naš hrvatski narod je od svih tih zala, fašizma, nacizma i komunizma puno pretrpio u 20. stoljeću, ali se o zločinima komunizma i dalje jako malo govori.

Zato neka nam temelj moderne Hrvatske bude Domovinski rat i svi poginuli hrvatski branitelji, kao i oni živi te vrijednosti koje su oni utkali u naše društvo. Na nama je da gradimo našu državu, da ostavimo mlade na ovim područjima, ali na nama je i da ne zaboravimo žrtve zločina totalitarnih režima.

Uime građana grada Sinja izražavam sućut svim obiteljima žrtava Domovinskog rata i svih totalitarnih režima. Žrtve neka počivaju u miru Božjem“, zaključio je grdaonačelnik Bulj.

Molitvu odrješenja predvodio je gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman.